Bănci și Asigurări

Pierderile Leumi Bank s-au înjumătăţit, la 3 milioane de euro

Autor: Ciprian Botea

02.12.2011, 00:04 272

Bank Leumi, filiala locală a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare israeliene, a raportat în primele nouă luni pierderi de 12,3 milioane de lei (2,9 mil. euro), la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Filiala locală este singura dintre subsidiarele internaţio­na­le ale grupului israelian care a înregistrat pierderi, afectând rezul­tatul total al acestora.

Pierderea a fost provocată în principal de cheltuielile le­gate de pierderi din credite, care au însumat 32 milioane de şecheli (6,3 mil. euro) în primele nouă luni, fiind totuşi în scădere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Banca s-a confruntat cu pierderi din credite pentru că di­men­siunea redusă nu i-a permis să aibă un portofoliu balan­sat, astfel că banca a fost prinsă de criză într-o poziţie vulnera­bi­lă. Banca are pe site câteva zeci de anunţuri cu bunuri scoa­se la licitaţie pentru că foştii proprietari nu şi-au achitat datoriile.

Leumi funcţionează printr-o reţea de 32 de unităţi care acoperă circa 24 de oraşe. Israelienii au intrat pe piaţa româ­neas­că în 2006, când au preluat fosta Eurom Bank pentru 46 mi­lioa­ne de dolari, dar nu s-a remarcat prin vreo strategie expan­sionistă, menţinând o poziţie discretă pe piaţă.

Acum banca are în plan creşterea portofoliului de clienţi din categoria firmelor mici şi mijlocii şi acordă, evident, o aten­ţie specială clienţilor israelieni care au afaceri în România şi care sunt deserviţi printr-un departament specializat.

Israelienii aduseseră la capitalul băncii locale circa 75 mi­lioa­ne de dolari până la sfârşitul anului trecut, iar lichiditatea subsidiarei este susţinută în prezent printr-o linie de credit de 50 milioane de dolari de la banca-mamă.

La jumătatea acestui an Leumi ocupa locul 28 în clasa­men­tul după active al băncilor locale, cu o cotă de piaţă de 0,3%, în uşoară scădere faţă de anii trecuţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO