Bănci și Asigurări

Plata taxelor vamale, in grija bancilor

05.02.2003, 00:00 57

Clientii bancilor ING Bank, ABN Amro si HVB isi pot plati in sistem electronic datoriile catre vama, fara a mai fi nevoiti sa faca nenumarate drumuri intre banca si biroul vamal.
Sistemul a fost introdus experimental, in urma cu trei luni, la birourile vamale Baneasa, Otopeni, Targuri si Expozitii si Gara de Nord din Bucuresti, precum si la cele din Oradea si Timisoara.
"Marele castig al sistemului este reducerea cu 80% a timpului de vamuire. Un alt beneficiu este eliminarea contactului direct dintre firme si lucratorii vamali, ceea ce duce la diminuarea birocratiei, si implicit, a posibilitatilor de coruptie", a afirmat Dinu Gheorghe, directorul general al Directiei Generale a Vamilor (DGV).
Autoritatea vamala a incasat, in primele trei luni de aplicare a sistemului de decontare electronica in colaborare cu ING Bank, suma de 211 miliarde de lei.
"Nu suntem singurii care oferim acest serviciu astazi, insa am fost primii care l-am introdus", spune Misu Negritoiu, directorul general adjunct al ING Bank.
Pe langa ING Bank, Directia Generala a Vamilor a mai incheiat conventii de decontare electronica cu bancile ABN Amro si HVB Bank, si urmeaza sa inceapa discutiile cu Raiffeisen Bank. Dinu Gheorghe spune ca sistemul este deschis pentru toate bancile.
"Costurile clientului sunt mai mici cu pana la 50% comparativ cu decontarile manuale fara sa mai vorbim de economia de timp. Reprezentantii firmelor nu trebuie sa se mai deplaseze pana la vama", spune Negritoiu.
Pentru a plati electronic obligatiile vamale o firma trebuie sa fie client al uneia dintre bancile care au incheiat coventii cu Autoritatea Vamala. Astfel, firma transmite ordinul de plata catre banca, iar aceasta catre DGV prin mijloace electronice.
Decontarea manuala presupune plata catre banca prin ordin de plata scris. Ulterior, reprezentantii firmei respective trebuie sa transmita copia verde a ordinului de plata la DGV iar aceasta institutie va da liberul de vama numai dupa ce plata este confirmata de trezorerie.
Sistemul electronic completeaza operatiunile de vamuire la domiciliu, pentru care au fost autorizate, pana in prezent, aproximativ 80 de importatori. Acestia pot sa completeze declaratiile vamale de la sediul lor si sa le transmita DGV prin intermediul comunicatiilor electronice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24