Bănci și Asigurări

Popa, BRD: Nu avem vreun plan de reducere a personalului, optimizăm doar prin plecări naturale

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

12.09.2011, 17:40 507

BRD Groupe Societe Generale nu a operat disponibilizări şi nu are vreun plan de reducere a personalului, optimizarea costurilor aferente fiind realizată doar pe baza plecărilor naturale, a declarat pentru MEDIAFAX Sorin Popa director general adjunct al băncii, după informaţiile apărute în presă.

"De la începutul anului am avut reducerile naturale şi asta e tot. Noi nu am operat reduceri de personal şi nu suntem într-un proces de reducere a personalului. Urmărim o reducere a costurilor cu personalul, dar pe baza plecărilor naturale, nu printr-un plan de reducere a personalului", a spus Popa.

Potrivit Bloomberg, Frederic Oudea, director general al Société Générale, acţionarul majoritar al BRD, a declarat luni că grupul francez intenţionează să reducă numărul de angajaţi din România, Rusia, Cehia şi Egipt, ca parte a unui proces de consolidare a capitalului la nivel de grup. Oudea a detaliat numai situaţia din Rusia, unde este programată desfiinţarea 2.000 de locuri de muncă la operaţiunile de retail bancar,.

Directorul general adjunct al BRD a precizat însă că plecările naturale sunt o constantă, o evoluţie normală pe piaţa Bucureştiului şi a României, iar banca a luat decizia de a nu înlocui personalul atunci când nu este necesar.

"Noi nu dorim să facem o reducere a personalului prin disponibilizări. Singura optimizare a personalului se face prin plecări neforţate", a mai spus Popa.

Société Générale, a treia bancă după active în Franţa, vrea să elibereze, până în 2013, capital de patru miliarde de euro prin vânzări de active şi reduceri de costuri pentru a reasigura investitorii în privinţa situaţiei financiare.

Société Générale are o expunere de doar 900 de milioane de euro faţă de Grecia şi nu are plasamente "semnificative" în datorii ale Irlandei şi Portugaliei, potrivit unui comunicat al grupului.

Grupul francez controlează în România banca BRD - Groupe Société Générale, BRD Sogelease, BRD Finance, BRD Pensii, BRD Corporate Finance, ALD Automotive, BRD Asset Management şi BRD Asigurări de Viaţă. Société Générale deţine şi o participaţie de 15% la ECS, companie de finanţare pentru echipamente IT.

BRD-Groupe Societe Generale a avut în primul semestru venituri nete bancare de 1,6 miliarde lei, în scădere cu 8,6% faţă de iunie 2010, şi un profit net de 282 milioane lei, mai redus cu 23,3%comparativ cu câştigul de 366,9 milioane lei din aceeaşi perioadă a anului trecut. Banca a obţinut cel mai mare profit din sistemul bancar atât în primul semestru, cât şi pe întreg anul trecut.

Potrivit raportului semestrial, banca a avut în primele şase luni un număr mediu de 8.062 de salariaţi, faţă de 7.930 de angajaţi în primul semestru de anul trecut.

BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor şi are cea de-a doua capitalizare bursieră la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO