Bănci și Asigurări

Populatia a avut bani ca sa-i depuna la banci

15.03.2001, 00:00 13



Economiile populatiei in sistemul bancar au crescut pentru a doua luna consecutiv, desi se pare ca cele mai preferate au fost totusi titlurile de stat.

Randamentele oferite de Finante pentru certificatele de trezorerie au fost in prima luna a anului, ca de altfel si de atunci incoace, net superioare celor oferite de banci la depozitele in lei.

Daca la un depozit obisnuit, pe o luna sau trei luni, dobanda oferita de banci oscileaza in jur de 35-37%, titlurile de stat au beneficiat de un randament de 44%.

Potrivit ultimelor date oficiale ale BNR economiile populatiei au crescut in ianuarie cu 2,9%, pana la 45.829 miliarde de lei, inregistrand o dinamica inferioara celei a titlurilor de stat in lei, care s-au majorat cu 16% pana la 9.802 miliarde de lei.

"Referitor la cresterea economiilor populatiei in banci era de asteptat ca trendul sa se inverseze, intrucat ceea ce s-a intamplat in toamna anului trecut a fost strict legat, in opina mea, de neincrederea in sistemul bancar.

Este un semnal bun, practic incet incet bancile revin la rolul lor, respectiv de a intermedia circulatia banilor", a comentat un oficial al unei banci. Referitor la orientarea a tot mai mult spre titlurile de stat acesta spune ca si acesta este un fenomen normal.

"Cine are de ales intre un depozit bancar pe trei luni si titluri de stat pe aceeasi perioada , le alege pe ultimele atat pentru randamentul lor cat si pentru siguranta", mai spune acesta.

Depozitele in valuta ale rezidentilor (exprimate in lei) au crescut, in aceeasi perioada, cu 4,9%, cea mai mare parte a acestei cresteri fiind generata de depozitele in valuta ale populatiei, care s-au majorat cu 6,7%.



Creditul guvernamentalnet continua sa scada

La sfarsitul lunii ianuarie, masa monetara (M2) a fost de 180.108 miliarde lei. Fata de luna anterioara, aceasta a inregistrat o scadere nominala de 2,7% (6,2% in termeni reali), reducerea realizandu-se exclusiv pe seama activelor interne nete.

Activele interne nete au scazut cu 9,9%, pana la 83 039 miliarde lei, in conditiile in care creditul intern s-a diminuat cu 2,3%, pana la 106 461 miliarde lei, iar alte active nete si-au majorat soldul negativ cu 6 629 miliarde lei.

Cresterea cu 5% a creditului neguvernamental, ce a insumat 78 794 miliarde lei, a avut loc atat pe seama componentei in lei, care a sporit cu 5,8%, cat si pe seama componentei in valuta, exprimata in lei, care s-a majorat cu 4,5%. Creditul guvernamental net s-a diminuat cu 18,5%, pana la 27 667 miliarde lei.

Aceasta dinamica a fost determinata de: cresterea disponibilitatilor in lei ale Trezoreriei statului, datorita incasarii unui volum substantial de impozite, majorarii soldului contului de disponibilitati in valuta al Ministerului Finantelor, ca urmare a emisiunii de euroobligatiuni in valoare de 154,1 milioane euro; si nu in ultimul rand diminuarea soldului titlurilor de stat aflate in portofoliul bancilor, prin vanzarea de certificate de trezorerie catre clientii nebancari.

Activele externe nete au crescut cu 4,5% fata de sfarsitul anului trecut, totalizand 97.069 miliarde lei, prin majorarea cu 6% a componentei 'Valute convertibile', exprimata in lei. Componenta 'Aur' a ramas practic nemodificata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels