Bănci și Asigurări

Populatia tine tot mai multe titluri de stat la saltea

25.05.2001, 00:00 27



Incet dar sigur, economiile populatie in sistemul bancar au intrat in ultimele patru luni pe un trend ascedent, titlurile de stat in lei si depozitele in lei constituite la bancile comerciale fiind in continuare cele mai preferate instrumente de economisire.

Potrivit ultimelor date oficiale, economiile populatiei in sistemul bancar s-au majorat pe primele trei luni cu 3,1%, pana la 48.382 miliarde lei (ponderea acestora in masa monetara cifrandu-se la 25,3%), in conditiile mentinerii inclinatiei populatiei pentru detinerea de titluri de stat in lei.

Valoarea totala a certificatelor de trezorerie detinute de persoanele fizice la sfarsitul lui martie a inregistrat o crestere de 9,2%, ajungand la 11.759 miliarde lei.

Pe fondul ritmului de depreciere al leului in raport cu dolarul destul de scazut, plasamentele in lei au devenit in ultimele luni cele mai rentabile. Desi dobanzile la depozitele, atat in lei cat si in valuta au intrat totusi pe un trend descendent, randamentele in lei sunt net superioare celor in dolari.

"Daca si inflatia o sa fie in lunile urmatoare descrescatoare pentru a se inscrie in target, dobanzile vor scadea in medie cu un procent pe luna", a spus Alin Savastre, dealer la BRD.

El a mai adaugat ca "leul va ramane in continuare preferat pentru investitii intrucat ritmul de depreciere este destul de redus acum".

Depozitele bancare in valuta ale populatiei (exprimate in dolari) au scazut cu 0,3%, in timp ce volumul titlurilor de stat in valuta detinute de populatie (ce a reprezentat echivalentul a 134 milioane dolari) s-a majorat cu 59,7%.

Depozitele in lei ale agentilor economici s-au majorat cu 7,4%, pana la 20.803 miliarde lei, cresterea cea mai importanta fiind inregistrata de depozitele pe termen ale agentilor economici cu capital majoritar sau integral de stat.

Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, au crescut cu 3,6%, pana la 83.259 miliarde lei (exprimate in dolari, depozitele in valuta au crescut cu 1,6%, ajungand la 3.020 milioane dolari).

La sfarsitul lunii martie, sectorul nebancar detinea titluri de stat in lei intr-un volum de 21.008 miliarde lei (in crestere cu 10,6% fata de luna februarie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels