Preţul cartofilor îi face zile negre guvernatorului Mugur Isărescu. Inflaţia de 5% în septembrie este peste aşteptările economiştilor, dar intervenţia BNR este exclusă, deocamdată

joi, 00:05 Autor: Iulian Anghel

♦ Inflaţia în septembrie a fost de 5%. Este o inflaţie peste aşteptările noastre, spune economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. Dar el nu crede că BNR îşi va modifica deciziile de politică monetară, în sensul majorării dobânzii-cheie, pentru că inflaţia vine din preţurile volatile ce nu pot fi controlate prin decizii de politică monetară ♦ Surpriza a venit pe componenta volatilă a preţurilor de consum, în principal din partea preţurilor la legume (şi în special a preţului la cartofi), a căror contribuţie inflaţionistă a fost de 0,23 de puncte procentuale, explică economistul-şef al BCR Horia Braun.

Cartofii sunt, în septembrie, coşmarul guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Pentru că rolul principal al BNR este de a stăvili inflaţia, creşterea cu 22% a preţului la cartofi a dat peste cap previziunile. Potrivit datelor INS publicate miercuri, rata anuală a inflaţiei s-a redus în septembrie nesemnificativ la 5,03%, faţă de 5,06% în august, după un avans de 4,4% la preţurile alimentelor şi de 6,5% la mărfuri nealimentare.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2018

 
Cuvinte cheie:
inflatie
, preturi
, bnr
, pret
, cartofi
, crestere
, refuz
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide