Bănci și Asigurări

Primele semne că inflaţia la nivel mondial încetineşte: FED şi BCE au majorat dobânzile de referinţă cu doar 0,25%

Christine Lagarde, preşedintele BCE

Christine Lagarde, preşedintele BCE

Autor: Claudia Medrega

05.05.2023, 00:07 885

BNR urmăreşte cu atenţie evoluţiile dobânzilor de politică monetară de pe marile pieţe financiare – SUA şi zona euro – pentru a decide miercuri, 10 mai, dacă va menţine dobânda-cheie sau o va creşte. După datele recente şi în România inflaţia a intrat pe o tendinţă de scădere.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis ieri să majoreze dobânda de politică monetară cu doar 0,25 puncte procentuale (pp), până la 3,25%, alăturându-se astfel deciziei FED (Rezerva Federală; SUA), care a crescut dobânda tot cu doar 0,25 pp. Aceasta înseamnă că cele două mari bănci centrale consideră că inflaţia a intrat pe un trend descendent şi încep să fie mult mai atente şi la nivelul creşterii economice şi la evoluţia creditării. Totuşi, preşedintele BCE Christine Lagarde spune că ar putea continua creşterea dobânzilor în perioada următoare. „În condiţiile în care preţurile coboară după ce au trecut de un vârf şi o criză a creditării se profilează, mulţi economişti cred că ciclul de creştere a dobânzilor este destul de aproape de final“, scrie FT. Acum, dobânda de referinţă a BCE este de 3,25%, în SUA dobânda a fost dusă de FED la 5%, iar în Marea Britanie este de 4,25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO