Bănci și Asigurări

Privatizarea CEC in 2005, angajament cu FMI

08.07.2004, 00:00 17



Finalizarea privatizarii CEC in cursul anului viitor figureaza printre angajamentele pe care Romania si le asuma prin noul acord pe doi ani cu FMI, discutat aseara in boardul institutiei de la Washington.



Comisia de privatizare a stabilit data de 11 de august drept termen pana la care asteapta ofertele tehnice ale celor sase banci de investitii selectate dintr-o lista de 23 in vederea adjudecarii contractului de consultanta pentru derularea procesului.



Grabirea privatizarii este justificata atat de presiunile Bancii Mondiale, care finanteaza consultanta, si de FMI, dar si de faptul ca procesul de investitii este practic blocat in aceasta perioada, afectand banca.



Lista scurta de posibili consultanti este formata din JP Morgan, Citigroup Global Markets, Rothschild Conseil International, HSBC, Credit Suisse First Boston Europe si BNP Paribas. Procedura de alegere a consultantului ar urma sa se incheie in septembrie.



Decizia se anunta dificila avand in vedere calibrul celor sase competitori, fiind de asteptat sa conteze in principal experienta in astfel de tranzactii derulate in regiune. CEC poate fi considerata ultima mare banca de privatizat, dupa BCR, in Europa de Est.



Romania va avea anul viitor doua banci in curs de privatizare, insa nu se poate vorbi de o concurenta intre acestea pentru atragerea de investitori, avand in vedere in primul rand specializarea CEC, dar si dificultatile mai costisitoare de restructurare si modernizare.



Este de asteptat ca oferta de privatizare a CEC sa suscite interesul unor banci care au avut origini similare si si-au pastrat o orientare de casa de economii. Printre potentialii investitori interesati se numara grupul austriac Erste Bank, care are o prezenta puternica in Europa Centrala si de Est, dar a ocolit pana acum piata romaneasca.



CEC inca se bucura de privilegiul garantarii integrale de catre stat a depunerilor atrase, insa aceasta nu a impiedicat ingustarea continua a cotei de piata detinute de institutie. In schimb, a atras atentionari din partea Uniunii Europene privind asigurarea unui competitii corecte pe piata bancara. Privilegiul va fi pierdut in urma privatizarii.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO