Bănci și Asigurări

Încă o probă a incompetenţei ASF în cazul City: EIOPA a arătat că City era în cvasifaliment încă din iunie 2020. City Insurance avea indicatorii prudenţiali cu minus încă din iunie 2020, arată un studiu publicat de ASF cu o întârziere de un an şi jumătate de la faliment

Încă o probă a incompetenţei ASF în cazul City:...

Autor: Mircea Nica

15.01.2022, 13:04 224

♦ City Insurance avea necesar de capital de sute de milioane de euro în condiţiile în care SCR era de -112% şi rata MCR era -450%, faţă de un minim necesar de 99% şi 259% ♦ Întrebarea care se ridică este de ce ASF, când a constatat starea City Insurance cu EIOPA, a permis în continuare activitatea City Insurance ♦ Incompetenţă sau corupţie?

Autoritatea de Su­pra­­ve­ghere Financiară (ASF) a dat joi pu­bli­ci­­­t­ă­ţii un studiu pri­vind in­dicatorii pru­den­ţiali ai celor 24 de com­pa­nii de asi­gurări de pe pia­ţa locală din iunie 2020. Studiul re­a­lizat de ASF şi Au­tori­­ta­tea Europeană pentru asi­gurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) arată că City avea o rată de solvabilitate (SCR) de -112% şi o rată a cerinţei minime de capital (MCR) de -450%.

City Insurance, asigurătorul care în ul­ti­mii ani a activat pe piaţa locală ur­mă­­rind o captare agresivă a cotei de pia­­ţă pe zona RCA, putea fi oprit încă de la jumătatea anului 2020. Ce anu­me a împiedicat ASF să-i ridice au­to­ri­­za­ţia de funcţionare încă din acel moment?

Mai mult, având în vedere că la 30 iu­­­nie 2020, după evaluarea BSR (exerciţiul de evaluare a activelor şi pa­si­velor companiilor de asigurări - n.r.), rata de solvabilitate (SCR) şi rata ce­rinţei mi­nime de capital (MCR) erau ne­ga­ti­ve, respectiv -112% şi -450%, în­seam­nă că re­zul­tatele au inclus şi ba­nii falşi pe care City Insurance se pre­su­punea că îi are într-un cont din Elveţia. Cât de mare trebuia să fie ga­ura la City ca să se sesizeze şi de către ASF? Probabil ar mai fi fost nevoie de încă 5 ani ca să nu mai existe vreun dubiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO