Bănci și Asigurări

PwC: Cresterea dobanzilor, cel mai mare risc pentru bancile din Romania

08.08.2008, 20:09 25

Cresterea dobanzilor reprezinta cel mai important element de risc cu care se confrunta industria bancara din Romania, in contextul in care agitatia de pe pietele financiare a schimbat complet scenariul riscurilor, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC).
Analiza vizeaza riscurile bancare si este dominata de ingrijorari referitoare la conditiile actuale ale pietei, in special criza de lichiditati si situatia critica a creditelor si a pietelor pentru derivative, iar teama ca aceste tensiuni vor conduce la o recesiune globala este destul de mare.
"Din clasificarea celor 30 de elemente de risc cu care se confrunta industria bancara in 2008, Romania, Ungaria si Rusia au considerat ratele dobanzilor crescande ca fiind una din preocuparile principale", a declarat Vasile Iuga, country managing partner al PricewaterhouseCoopers Romania.
Studiul atesta ca, la nivel mondial, criza de pe pietele financiare a relevat o serie de esecuri in controlul din cadrul bancilor cauzate de factori precum cresterea complexitatii financiare, scheme de bonus neadecvate si o insuficienta atentie acordata managementului riscurilor.
Acesta este cel mai sumbru raport Banking Banana Skins din ultimii 10 ani, din cauza scaderii pietei economice din SUA si a prabusirii pietelor supraevaluate de private equity, potrivit lui David Lascelles, editorul studiului. Studiul arata ca numai 24% dintre respondenti au considerat ca bancile sunt pregatite indeajuns pentru a face fata riscurilor identificate, in comparatie cu 64% din studiul precedent.
Doua din primele trei riscuri identificate - lichiditatile si spread-urile de credit - nu au aparut in clasificarile studiilor precedente, acesta fiind un indiciu asupra modului in care s-au schimbat tipurile de riscuri analizate.
Bancherii au relatat ca riscurile pietei reprezinta cele mai puternice amenintari, in principal miscarile bruste din sectorul creditelor, derivatelor si pietelor de capital. Ei au fost mai optimisti decat observatorii si autoritatile de reglementare in ceea ce priveste abilitatea acestora de a administra un posibil haos.
Printre riscurile cu cea mai mare rata de crestere se afla amenintarea recesiunii globale, condusa de o scadere a pietei din SUA si prabusirea pietelor supraevaluate de private equity. La studiu au participat 376 de bancheri, analisti si autoritati de reglementare din 38 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO