Bănci și Asigurări

RECTIFICARE: Pe piaţa interbancară oficială, cotaţia de închidere era vineri de 4,9710 lei/euro. Cursul valutar a crescut brusc vineri la închiderea pieţei valutare externe, depăşind 5 lei pentru un euro

RECTIFICARE: Pe piaţa interbancară oficială, cotaţia...

Autor: Cristian Hostiuc

15.09.2023, 22:34 30239

Pe ecranul oficial de tranzacţionare, acolo unde se raportează toate băncile, cotaţia de închidere a fost vineri de 4,9710 lei/euro.

În acest caz, până luni dimineaţă, când se vor redeschide tranzacţiile oficiale pe piaţa interbancară, cotaţiile pe Investing.com, care au stat la baza articolului, trebuie luate cu semnul întrebării.

Un jucător de pe piaţa românească a comentat situaţia creşterii cursului pe piaţa externă: După închiderea pieţei valutare interbancare de la Bucureşti, pe platformele externe, care pot fi independente sau chiar ale băncilor, cursul leu/euro se cotează în continuare. Există posibilitatea ca la închiderea pieţelor externe să fi apărut un ordin de cumpărare mai mare pe leu/euro, care să nu fi avut suficientă ofertă şi atunci, ca să se execute ordinul, se cumpără la cotaţii în creştere. S-ar putea să fie cazul şi în această situaţie. Dar tranzacţiile sunt marginale. 

Vedeţi mai jos articolul original: 

Cursul valutar a a crescut vineri la închiderea şedinţei valutare interbancare pe piaţa externă, depăşind 5 lei/euro, atât pe cotaţia de cumpărare, cât şi pe cea de vânzare. 

De o săptămână, cursul valutar creşte pe fondul tensiunilor din ce în ce mai mari a investitorilor străini de portofoliu, care încep să iasă de pe piaţa titlurilor de stat. 

Acum o săptămână, primul semnal de ieşire a fost dat de scăderea dobânzii de referinţă din Polonia de la 6,75% la 6%, ceea ce a declanşat exodul de pe toate pieţele din regiune. 

Al doilea pas a fost creşterea dobânzii de referinţă în zona euro la 4%, ceea ce accelerează fuga investitorilor din pieţele emergente. 

În cazul României, diferenţialul de dobândă dintre piaţa titlurilor de stat locală şi piaţa titlurilor de stat din Europa, nu mai este atât de mare încât pentru unii investitori să se justifice riscul asumat. 

Ieşirea investitorilor este susţinută şi de incertitudinea pachetului fiscal pe care tot îl anunţă guvernul Ciolacu şi care are un impact în necesarul de finanţare al României şi implicit pe piaţa titlurilor de stat. 

La finalul şedinţei interbancare  pe piaţa valutară externă de vineri, cotaţiile erau de 5,0612/5,0682 lei/euro, după ce dimineaţă piaţa a deschis la 4,9760 lei/euro. 

Acum mai bine de o lună, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a avertizat public că dacă guvernul nu va face corecţiile bugetare necesare, pieţele financiare vor corecta acest lucru. 

BNR a reuşit să ţină stabil cursul valutar, în ciuda tuturor crizelor - pandemie, războiul din Ucraina, inflaţie, pentru că România a beneficiat de intrări masive de bani europeni şi de miliardele de euro ale investitorilor străini de portofoliu care au cumpărat titluri de stat româneşti care aveau dobânzi mai mari decât dobânzile titlurilor de stat europene sau americane. 

De altfel, investitorii străini, prin achiziţiile de titluri de stat româneşti în lei, au ajuns să deţină 25% din totalul datoriei publice a României. 

Pe piaţa caselor de schimb, cotaţiile au urcat vineri seara la 4,99 lei/euro. 

Vom vedea luni cum se va deschide piaţa interbancară şi cum va reacţiona Banca Naţională. 

La BNR, cursul stabilit vineri a fost de 4,9690 lei/euro, dar asta înainte de creşterea bruscă de la finalul zilei.