Bănci și Asigurări

Ritm de crestere mai redus la Allianz-tiriac

22.08.2003, 00:00 22



Compania de asigurari Allianz-tiriac a avut prime brute subscrise de 68 milioane euro pe primul semestru, in crestere cu 27% fata de aceeasi perioada din 2002. Ritmul de crestere s-a redus cu mult fata de anul trecut: volumul de prime brute subscrise al companiei a fost in 2002 de 107 mil. euro, in crestere cu 99,3% fata de 2001.



"Este o rata de crestere care surprinde corect dinamica activitatii companiei, situata peste nivelul estimat a fi fost inregistrat de piata. Primele brute subscrise au depasit veniturile bugetate la inceputul exercitiului financiar", a declarat Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-tiriac Asigurari SA. Dar anul acesta, "piata va continua sa creasca, mai temperat, totusi, decat in ultimul an incheiat", a mai spus directorul Allianz-tiriac.



Pe primele sase luni, piata asigurarilor a crescut in lei cu circa 45%, iar in euro cu circa 17%, pana la 330 milioane euro.



Numarul politelor emise de Allianz-tiriac pe primul semestru a crescut cu 35% fata de semestrul unu din 2002.



Primele subscrise din asigurari generale au crescut cu 25%, pana la 66 milioane euro, mai ales pe baza politelor de asigurari auto. Dintre acestea, politele Casco si cele de Carte Verde sunt cele mai vandute. Impreuna cu polita de raspundere civila auto, aceste tipuri de asigurari reprezinta 70% din portofoliul companiei.



Proportia vanzarilor de polite RCA a fost pe primul semestru de 13,5%, dar aceasta se va reduce pana la sfarsitul anului catre 8-9%, avand in vedere ca sezonul de vanzari s-a incheiat, sustin reprezentantii companiei.



Ponderea urmatoare dupa asigurarile auto in cadrul vanzarilor este detinuta de asigurarile de cladiri si bunuri - 16%. Acestea au contat cu 10,4 milioane euro in totalul primelor brute subscrise.



Incetinerea cresterii din segmentul asigurarilor generale nu s-a manifestat, normal, si in cel al asigurarilor de viata, unde compania este abia la inceput.



Primele brute subscrise din asigurari de viata s-au triplat pe primul semestru, pana la 1,84 milioane euro, astfel incat ponderea asigurarilor de viata din portofoliu a crescut de la 1,2% la 2,6%.



Cristian Constantinescu crede ca rata de crestere a pietei asigurarilor de viata se va diminua "simtitor" anul acesta, astfel incat compania va putea atinge o cota de 3% din piata de profil.



Cele mai mari vanzari in acest sector au fost reprezentate de politele unit-linked, dar compania mizeaza incepand din acest an si pe polite clasice. Allianz-tiriac a lansat pe primul semestru asigurarea Stat- de renta pentru studii si dota pentru casatorie, si Partener- asigurarea mixta de viata cu capitalizare.



Compania avea la sfarsitul anului trecut active totale de 117 milioane euro, fata de 63 milioane euro cu un an inainte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels