Bănci și Asigurări

România arată mai riscant în oglinda CDS-urilor

Autor: Razvan Voican

16.09.2011, 00:00 224

Cotaţiile CDS-urilor pentru România (costul asigurării contra riscului de default) au continuat să urce ieri, până la circa 375 de puncte de bază (3,75 puncte procentuale), numai în ultima săptămână acumulând o creştere de 51 de puncte. O deteriorare similară a înregistrat Ungaria, ale cărei CDS-uri se situează însă la 465 de puncte de bază, aceasta fiind o reflectare zonală a seismelor din zona euro.

Polonia, una dintre cele mai solide economii din regiune, a ajuns cu CDS-urile la 245 de puncte - nivel la care se găsea România în urmă cu circa o lună. Această dinamică a percepţiei de risc poate afecta costul finanţărilor în euro. De asemenea, ar putea complica planul Finanţelor de ieşi în această toamnă pe piaţa de capital din SUA.

Exceptând Ucraina, cele mai ridicate CDS-uri din regiune au Ungaria, Croaţia şi România, în această ordine. Deşi aşteptat întru câtva în această toamnă după decizia din vară a agenţiei de rating Fitch de a readuce România în categoria investment grade, un anunţ similar din partea controversatei Standard&Poor's continuă să întârzie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO