Bănci și Asigurări

România va putea în 4-5 luni să vândă titluri de stat şi în dolari pe pieţele internaţionale

România va putea în 4-5 luni să emită titluri de stat şi în dolari pe pieţele internaţionale

Autor: Marius Radu - Mediafax

17.06.2011, 14:51 333

Ministerul Finanţelor a început unproces de upgradare a programului de titluri de stat pe termenmediu (MTN), care prevede ca în 4-5 luni Trezoreria să se poatăîmprumuta de pe pieţele internaţionale şi în dolari, a declaratvineri secretarul de stat în Ministerul Finanţelor BogdanDrăgoi.

El a arătat că decizia deîmbunătăţire a programului de Medium Term Notes a fost luată încontextul în care există interes din partea fondurilor.

"Sunt foarte multe fonduriamericane care sunt foarte interesate de pieţele emergente. (…)America are avantaje, au apetit pentru maturităţi mai lungi, iarsumele sunt mult mai mari", a spus Drăgoi, într-o conferinţă depresă.

Potrivit acestuia, decizia privindfi o eventuală emisiune de titluri de stat în dolari pe pieţeleexterne va fi luată doar în baza contextului din momentulrespectiv.

Oficialul Finanţelor a mai arătatcă principiul rămâne acela de a avea o finanţare echilibrată de pepiaţa internă şi externă.

România a atras săptămâna trecută1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani, iarîntreaga sumă subscrisă a fost de 3 miliarde euro.

Investitorii din Marea Britanie,Irlanda şi SUA au primit 50% din obligaţiunile în euro plasate deRomânia pe pieţele internaţionale prin programul MTN (Medium TermNotes), iar fondurile de investiţii au atras 58% din valoareatotală împrumutată, de 1,5 miliarde de euro, potrivit unor sursebancare.

Cel mai recent împrumut de pepieţele externe a avut loc în martie 2010, când România a atras unmiliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an.Valoarea subscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro.

Guvernul a aprobat la mijloculanului trecut un program de emisiuni MTN pe piaţa internaţională peo perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO