Eveniment

Popa, BNR: Foarte mulţi investitori au întrebat de bonduri denominate în dolari. Polonezii au început să-i finanţeze deficitul lui Boc

Popa, BNR: Foarte mulţi investitori au întrebat de bonduri denominate în dolari

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

10.06.2011, 14:17 1247

Investitorii au fost interesaţi dacă România va emite bonduridenominate în dolari, cumpărătorii eurobondurilor româneşti vândutejoi provenind din SUA într-o măsură mult mai mare faţă de alteemisiuni, potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa.

Oficialul băncii centrale a declarat, vineri, că interesulcrescut pentru plasamente în eurobonduri româneşti din parteainvestitorilor din Europa emergentă, în special Polonia, a fost deasemenea o surpriză.

În ceea ce priveşte oportunitatea unei emisiuni de bonduriromâneşti denominate în dolari, Popa a arătat că propunerea se aflăîn analiză la Ministerul Finanţelor Publice.

De altfel, secretarul de stat în MFP Bogdan Drăgoi a declarat înmai multe rânduri că programul de MTN (Medium Term Notes) va fiamendat pentru a permite inclusiv emisiuni denominate în dolari, cao potenţială alternativă de plasament.

România a atras 1,5 miliardeeuro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de5,29%, prin prima emisiune a programului MTN, derulată joi, iarîntreaga sumă subscrisă, de 3 miliarde euro, putea fi adjudecată laacest randament, potrivit lui BogdanDrăgoi.

Investitorii străini s-au arătat dispuşi să plaseze circa 3 mld.euro, cu aproape 2 mld. euro mai puţin decât la emisiunea deeurobonduri din martie anul trecut. În final, Finanţele au luat 1,5mld. euro, cu jumătate de miliard peste suma atrasă în 2010.

"Preţul a fost majorat faţă de datele iniţiale, la 255 de punctede bază peste mid-swap (indicatorul de dobândă la euro pe pieţeleinternaţionale, de circa 2,8% pe an pentru maturitatea de 5 ani -n. red.), ducând la un randament final de circa 5,29%", au declaratsurse de pe piaţă. Finanţele anunţaseră că intenţionează să atragă1-1,5 miliarde de euro prin această emisiune de titluri.

Proiectul ieşirii pe piaţa externă este condus de Bogdan Drăgoi,secretar de stat în Ministerul Finan­ţe­lor. A fost prima vânzarelansată în cadrul noului program de finan­ţare externă pe termenmediu (EMTN) cu valoarea maximă de 7 mld. euro. În august anultrecut au fost angajate ca administratori ai programului SociétéGénérale - BRD şi Erste Group - BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO