Bănci și Asigurări

Românii cu credite legate de ROBOR sunt la mâna băncilor. Cei aproape 490.000 de debitori cu credite legate de ROBOR pot să ceară băncilor înlocuirea indicelui cu IRCC. Băncile pot să aprobe sau nu

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Autor: Claudia Medrega

21.05.2022, 12:25 23631

Românii care mai au contracte de credite de consum sau ipotecare luate înainte de luna mai 2019, care sunt legate de ROBOR, pot să meargă la bancă şi să facă o cerere prin care să solicite trecerea la IRCC ca indicator de referinţă, pentru a-şi diminua rata de plată, având în vedere că ROBOR a depăşit deja 5%, fiind aproape triplu faţă de nivelul IRCC folosit acum, de 1,86%.

Clienţii au dreptul, conform OUG 19/2019, să ceară băncilor înlocuirea ROBOR cu IRCC. Iar băncile sunt obligate să răspundă în maximum 60 de zile. „La fel ca în cazul oricărei solicitări de renegociere a condiţiilor con­tractuale, aceasta poate să vizeze doar indexul de do­bândă sau şi alţi parametri ai costului creditului, iar băn­cile vor analiza solicitarea şi o pot accepta sau refuza în ter­men de maximum 60 de zile de la data solicitării. Astfel, banca va realiza o analiză a situaţiei financiare a clientului şi a comportamentului de rambursare din ulti­mele luni pentru orice solicitare de modificare de costuri, inclusiv pentru trecerea de la ROBOR la IRCC“, au explicat reprezentanţii BRD-SocGen la solicitarea ZF.

În privinţa dobânzii ulterioare a creditului, există mai multe variante posibile: modificarea indexului şi păstrarea marjei, trecerea pe o structură de preţ din oferta curentă sau o variantă intermediară, mai susţine BRD.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO