Bănci și Asigurări

Romexterra a strans in primul semestru 2 mil. euro

11.08.2003, 00:00 12



Banca de Credit si Dezvoltare -Romexterra a obtinut in primul semestru un profit net de 78,85 miliarde de lei, in crestere in termeni nominali cu 16% fata de perioada similara a anului trecut. Raportat in euro cresterea profitului net este de putin peste 10%, rezultatul net crescand la 2,09 mil. euro de la 1,89 mil.euro.



Venitul net din activitatea de exploatare bancara a fost in primele sase luni de 258,61 miliarde de lei, banca raportand insa pierderi din activitati diverse si exceptionale in suma de 513 milioane de lei.



Cheltuielile de administrare si functionare au fost in perioada amintita de putin peste 130 miliarde de lei. #leadend# Volumul total al creditelor acordate - persoanelor fizice si juridice - a fost de 1.707,89 miliarde de lei, ponderea detinuta in total active fiind de 46,24%. Potrivit informatiilor bancii, rata de rentabilitate a capitalului (ROE) a fost in primul semestru de 17,63%, in timp ce rata rentabilitatii activitatii de baza a fost de 146,88%.



In primele sase luni au fost facute investitii de 0,5 milioane de euro pentru sistemul informatic si in reteaua de sucursale.



Actionarii bancii au aprobat la inceputul anului pe langa un plan de investitii pentru 2003 de aproape 90 miliarde de lei (3 mil. dolari) si o majorare a capitalului social, prin aport in numerar, de la 444 miliarde lei la 700 miliarde lei.



Principalele obiective stabilite la inceputul anului vizau o dublare a activelor bilantiere, pana la aproape 6.100 miliarde lei, o crestere a profitul net cu 20%, comparativ cu anul precedent, cifra stabilita fiind de 265 miliarde lei, in timp ce capitalurile proprii se asteapta sa creasca cu 45% comparativ cu anul 2002, respectiv la 1.200 miliarde Banca are in acest moment 24 de sucursale si agentii, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai deschida alte 5.



Printre actionarii bancii sunt Federatia Sindicatelor Libere si Independente (FSLIP) din Petrom, Petrom, dar si mai multe persoane fizice din conducerea FSLIP.Romexterra a inceput din acest an sa se promoveze ca grup financiar, avand in componenta o societate de leasing financiar ( deja functionala - Romexterra Leasing), o societate de servicii de investitii financiare - Romaxxa Targu-Mures si intentii de a detine o societate de asigurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels