Bănci și Asigurări

Romexterra: noi subsidiare si reorganizare de proceduri pentru integrare in grupul MKB/Bayern

Romexterra: noi subsidiare si reorganizare de proceduri pentru integrare in grupul MKB/Bayern

Adrian Radu, presedintele bancii, spune ca MKB va continua sa-si consolideze detinerea in Romexterra

26.01.2007, 18:52 59

Romexterra are ca obiectiv sa isi majoreze cota de piata dupa activele detinute pana la 1,1% la sfarsitul acestui an, fata de 0,7%, cat detinea in toamna trecuta.
Aceasta in timp ce procesele interne vor fi reorganizate pentru a se integra in grupul noului actionar majoritar, iar la exterior banca va trece printr-un proces de rebranding.
"Va fi un an dificil, pentru ca avem target-uri agresive, in conditiile in care trebuie sa derulam planul de integrare in grup. Vrem sa crestem profitul, insa nu foarte mult, pentru ca banca se dezvolta in continuare si se fac investitii semnificative", a declarat pentru ZF Adrian Radu, presedintele Romexterra.
Banca a incheiat anul trecut cu un profit de 22 de milioane de lei (6,5 milioane de euro), in timp ce activele se ridicau in decembrie la 1,22 miliarde de lei (361 de milioane de euro). Banca maghiara MKB, membra a grupului financiar german Bayern LB, a preluat in luna octombrie a anului trecut un pachet de control de 55,36% din actiunile Romexterra, la un pret de 6 lei pe actiune, in urma unei oferte publice derulate prin intermediul firmei cipriote Demera.
Practic, Romexterra trebuie sa treaca printr-o reorganizare a proceselor interne, urmand sa treaca la modelul de business al grupului Bayern LB.
Pe de alta parte, in 2007 este planificata deschiderea a inca 35 de unitati, pe langa cele 61 operationale in prezent. Radu se asteapta la o deteriorare usoara a raportului cost/venituri, pana peste 70% fata de 67% la sfarsitul anului trecut, pe fondul investitiilor necesare pentru integrarea in structura grupului.
Pentru anul acesta, presedintele Romexterra spune ca directiile principale de dezvoltare a afacerilor vor fi retailul - banca urmand sa isi consolideze prezenta in orasele importante, unde cauta clientii cu un potential ridicat - dar si pe segmentul finantarii proiectelor imobiliare.
In alta ordine de idei, Romexterra va dezvolta anul acesta si o divizie de private-banking, utilizand astfel experienta vasta a actionarilor sai. In paralel, va fi creata si o companie de administrare de fonduri de pensii private, cele doua divizii completand astfel grupul financiar construit in jurul bancii, care in prezent reuneste o companie de leasing si una de investitii financiare. Adrian Radu spune ca se va incerca o colaborare cu fostii actionari, care au acces la un numar semnificativ de clienti potentiali pentru fondul de pensii.
Pentru a-si finanta activitatile, Romexterra va apela la un credit subordonat de la actionari, fara a fi insa planuita o majorare de capital. Potrivit presedintelui bancii, nivelul de solvabilitate (capitalul social raportat la activele ponderate cu riscul) va cobori spre 9%, aproape de minimul impus de reglementarile Basel II (de 8%), asigurandu-se astfel si o rentabilitate ridicata a fondurilor actionarilor.
Planurile financiare si de investitii pentru 2007 vor fi aprobate de actionari in cadrul unei Adunari Generale care va fi organizata in luna martie. Tot atunci vor fi reorganizate si organismele de conducere ale bancii.
"Asteptam inca autorizatiile de la BNR pentru noii membri ai Consiliului de Administratie. La Adunarea Generala se va face trecerea la un consiliu compus din cinci membri", spune Adrian Radu.
In prezent, in CA al Romexterra sunt sapte membri, dintre care patru au fost numiti de actionarul majoritar. In noua structura, cei cinci membri vor fi partea actionarului majoritar. Conducerea executiva a bancii va fi asigurata de 3 manageri romani.
Fondul de investitii ceh PPF Investments, care detine, potrivit ultimelor date, aproximativ 20% din actiunile Romexterra, a cerut in toamna trecuta sa desemneze doi membri in CA al bancii.
Situatia urmeaza sa fie solutionata abia la Adunarea Generala. Cehii de la PPF Investments au lansat o oferta pentru cumpararea de actiuni Romexterra la un pret de 8 lei pe titlu, la scurt timp dupa anuntul celor de la Demera.
"Procesul de concetrare a capitalului va continua, pentru ca au ramas foarte multi actionari persoane fizice, cu participatii mici. Actionarul majoritar va continua sa le cumpere participatiile", explica Adrian Radu.
Pe langa investitorii individuali, in actionariatul bancii si-au pastrat participatii si cateva companii, printre care Distrigaz Sud, Distrigaz Nord sau Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO