Bănci și Asigurări

Ce salarii câştigă şefii marilor bănci: Gigantul american Citi a majorat salariul CEO-ului Jane Fraser la 26 mil. dolari, deşi profitul a scăzut cu 40%. Salariul lui Jamie Dimon, şeful JPMorgan a crescut la 36 mil. dolari, în timp ce compensaţiile lui James Gorman, Morgan Stanley, au urcat la $37 mil., iar David Solomon de la Goldman la $31 mil.

Ce salarii câştigă şefii marilor bănci: Gigantul...

Autor: Ştefan Stan

21.02.2024, 12:31 297

Citigroup a majorat salariul directorului general Jane Fraser cu 6% în 2023, până la 26 milioane de dolari, în ciuda faptului că profiturile băncii au scăzut cu aproape 40%, pe fondul unei ample reorganizări.

Banca a precizat marţi, într-un document de reglementare, că remuneraţia ei, care constă într-un salariu de bază de 1,5 milioane de dolari şi un bonus de 24,5 milioane de dolari, s-a bazat pe faptul că Fraser a eficientizat strategia Citi şi a anunţat "cel mai important set de schimbări în modelul său organizaţional şi de management de la criza financiară din 2008".

Schimbările pe care Fraser le-a prezentat anul trecut au ca rezultat reducerea a cel puţin 20.000 de locuri de muncă la Citi, a treia bancă americană ca mărime după active.

Fraser, un veteran al firmei de consultanţă McKinsey şi al băncii de investiţii Goldman Sachs, a preluat conducerea la începutul anului 2021 cu mandatul de a repara Citi, după ce banca a înregistrat ani de zile performanţe sub cele ale colegilor săi. Ca parte a strategiei sale, ea a anunţat că intenţionează să se retragă din serviciile bancare de retail de pe 14 pieţe de peste hotare. 

Fraser încearcă, de asemenea, să elibereze Citi de un ordin de consimţământ din 2020 cu autorităţile de reglementare bancară, care îi cerea să modernizeze procesele şi tehnologia după ce a virat din greşeală 900 de milioane de dolari către creditorii unuia dintre clienţii săi, Revlon.

Rivalii JPMorgan Chase, Morgan Stanley şi Goldman au majorat, de asemenea, salariile directorilor lor executivi pentru 2023. 

Salariul lui Jamie Dimon de la JPMorgan, a cărui bancă a raportat profituri record pentru 2023, a crescut cu aproximativ 4%, până la 36 milioane de dolari. James Gorman, care a renunţat la funcţia de director general al Morgan Stanley la începutul anului 2024, a fost plătit cu 37 de milioane de dolari, în creştere cu 17,5% faţă de anul precedent. Goldman a majorat salariul lui David Solomon cu 24%, până la 31 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO