Bănci și Asigurări

Scăderea inflaţiei stimulează BNR să taie dobânda-cheie surprinzător la început de an, la 1,25%, încurajând scăderea dobânzilor la credite şi finanţarea economiei

Scăderea inflaţiei stimulează BNR să taie...

Autor: Claudia Medrega

18.01.2021, 00:08 406

♦ Rămâne de văzut cât de vulnerabil va deveni cursul de schimb, odată cu schimbarea focusului pe dobânzi ♦ BNR nu a mai transmis informaţii privind managementul lichidităţii sau cumpărarea de titluri de stat de pe piaţa secundară.

Consiliul de administraţie al BNR a decis, surprin­ză­tor, la sfârşitul săptă­mâ­nii trecute, să rela­xeze în continuare politica monetară, reducând dobânda-cheie la mi­nimul istoric de 1,25%, după ce în 2020 a operat trei ajustări ale dobânzii, de la 2,5% la 1,5% pe an.

Practic, de la începutul pandemiei, BNR a înjumătăţit dobânda de politică monetară, după patru ajustări.

Scăderea inflaţiei spre 2% la finalul anului 2020 a stimulat BNR să opereze o nouă tăiere a dobânzii şi să nu mizeze pe relaxarea politicii monetare prin re­du­cerea ratelor rezervelor minime obli­ga­torii şi managementul mai lax al lichi­di­tăţii interbancare, aflate în exces în ulti­ma perioadă. De altfel, BNR nu a mai trans­mis în comunicatul de după şe­dinţa boar­dului informaţii privind ma­nagemen­tul lichidităţii, dar nici privind cumpărarea de titluri de stat de pe piaţa secundară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO