Bănci și Asigurări

Scaderi de dobanzi la creditele de retail in lei de la banci de top

Scaderi de dobanzi la creditele de retail in lei de la banci de top

Razvan Munteanu

08.07.2009, 00:00 34

BCR si Raiffeisen Bank, doi dintre cei mai puternici jucatori din piata, au anuntat ieri reduceri semnificative ale dobanzilor la creditele nou acordate persoanelor fizice, in special la cele acordate in lei, dupa ce anterior au scazut dobanzile la depozite, insa tot raman mult peste 10% pe an.

Miscarea vine la o saptamana dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a relaxat politica monetara prin reducerea dobanzii-cheie cu 0,5 puncte, pana la 9% pe an.
BCR, cea mai mare banca dupa active, a scazut dobanzile la creditele nou acordate cu dobanda fixa in lei, pentru persoane fizice, cu pana la 3,25 puncte procentuale. In urma scaderilor, dobazile la creditele in lei pentru persoane fizice incep de la 14,75% pe an. Oferta de credite cu dobanda variabila a ramas neschimbata.
"Inregistram in ultima perioada o crestere a cererii de credite si suntem convinsi ca scaderea dobanzilor va accentua aceasta tendinta", a declarat Stefan Coroianu, director executiv Directia Credite Retail din BCR.
Raiffeisen Bank a operat scaderi atat la creditele cu dobanda fixa, cat si la cele cu dobanda variabila.
Cele mai mari scaderi sunt la creditele nou acordate in lei, unde dobanzile au scazut in medie cu 4 puncte, pana la 15,61% - pentru cele cu dobanda variabila si cu un punct procentual, pana la 17,5% - pentru creditele cu dobanda fixa. "Raiffeisen Bank face pentru a doua oara anul acesta o reducere semnificativa a dobanzilor la credite, pentru a veni in sprijinul populatiei si pentru a mai face un pas pentru o normalizare a activitatii de creditare. Nu ne asteptam insa sa ne intoarcem la exuberanta creditarii din ultimii ani, ci cel mai probabil creditarea va creste intr-un ritm anual mult mai temperat", a declarat Razvan Munteanu, vicepresedintele Diviziei Retail a Raiffeisen Bank. Banca are peste 550 unitati in toata tara si 2 milioane de clienti de retail.
La mijlocul lunii iunie, a doua mare banca din piata BRD Soc-Gen a redus dobanda la creditele de nevoi personale si auto in lei, coborandu-le la 15% pe an, respectiv 13% pe an (dobanzi fixe pe toata perioada de rambursare a imprumutului). Sorin Popa, directorul general adjunct al bancii, spunea atunci ca daca BNR ar cobori cu jumatate de punct dobanda-cheie, pana la 9% pe an, dobanzile la credite in lei ar trebui sa coboare pana la 10% pe an.
BNR nu numai ca a redus dobanda de politica monetara, dar a decis si reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la lei de la 18% la 15% si la euro de la 40% la 35%. Perioada de aplicare a acestor reduceri va incepe cu data de 24 iulie, iar lichiditatile bancilor vor creste considerabil din moment ce trebuie sa faca rezerve mai mici la BNR pentru sumele atrase din depozite.
Rata rezervelor minime obligatorii este una din parghiile BNR pentru stimularea sau franarea creditarii.
 
Reduceri de dobanzi si pentru companii
BCR a redus recent cu pana la 3 puncte si dobanzile la creditele in lei pentru clientii corporativi, astfel ca ratele anuale ale dobanzii standard pornesc acum de la 13% in cazul companiilor.
Reprezentantii bancii sustin ca acorda o atentie sporita si acestor clienti, pe langa persoanele fizice.
"BCR a venit cu cea mai buna oferta pentru programul "Prima casa", atat ca dobanda, cat si ca sume puse la dispozitie, peste 300 de milioane de euro, am lansat creditele Restart BCR pentru IMM, am scazut dobanzile la creditare, finantam municipalitatile, sprijinim clientii sa isi restructureze creditele, cofinantam proiectele cu fonduri europene", spune Coroianu.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24