Bănci și Asigurări

Se incinge competitia in asigurari de viata

Se incinge competitia in asigurari de viata
20.06.2008, 20:07 26

Competitia din piata asigurarilor de viata va deveni mult mai stransa, in conditiile in care tot mai multe grupuri financiare anunta ca intentioneaza sa intre pe acest segment.
Ultimul jucator intrat pe aceasta piata este Signal Iduna Asigurari de Viata, companie membra a grupului german Signal Iduna, care a primit saptamana trecuta autorizatia de functionare de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Pana la sfarsitul acestui an, au anuntat ca isi vor face intrarea in asigurari de viata grupurile Ergo (Germania), Aegon (Olanda) sau Sogecap (Franta).
In asigurari de viata, investitorii prefera sa dezvolte proiecte de la zero, spre deosebire de segmentul asigurarilor generale, unde sunt preferate achizitiile. Din decembrie trecut pana la sfarsitul lunii mai pe piata locala s-au vandut opt companii de asigurari, valoarea totala a tranzactiilor fiind de circa un miliard de euro. Din acestea, doar una este specializata pe asigurari de viata (BCR Asigurari de Viata) si alte trei (BT Asigurari, Asiban si OTP Garancia) practica atat asigurari generale, cat si de viata, insa ultima activitate are o pondere redusa in total.
Principalul motiv pentru care investitorii straini sunt atrasi de asigurarile de viata din Romania este cresterea pietei, care a accelerat in ultimul an, si ponderea redusa in totalul pietei asigurarilor, dar care va ajunge la nivelul celor din Vest in mai multi ani. De asemenea, asigurarile de viata sunt mult mai profitabile decat cele generale. Cea mai mare parte a companiilor de asigurari de viata au inregistrat anul trecut profit, in timp ce multe companii de asigurari generale au mers pe pierdere sau au avut castiguri marginale.
Anul trecut, primele brute subscrise de companiile de asigurari de viata de pe piata locala au fost de 432 de milioane de euro, reprezentand circa 20% din totalul pietei, insa specialistii estimeaza ca aceasta pondere se va majora la 40-50% in viitor.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), piata asigurarilor de viata a prins viteza in 2007, cresterea fiind de 26%, aproape tripla fata de avansul de 9,66% inregistrat in anul anterior.
Capitalul social minim cerut de CSA pentru o companie de asigurari de viata este de circa 3,3 milioane de euro (12 milioane de lei).
Nemtii de la Signal Iduna, care au intrat in aceasta afacere saptamana trecuta, vor viza clientii cu venituri medii si mari, atat persoane fizice, cat si companii. Compania are un capital social de 7 milioane de euro si este condusa de Sorina Niculescu, fostul director general al Omniasig Addenda. Directorul de dezvoltare al Signal Iduna este Sanziana Maioreanu, care inainte de a fi recrutata de germani a ocupat postul de director general adjunct al Interamerican Pensii. Signal Iduna a anuntat ca principala linie de business vor fi asigurari de sanatate, urmate de cele de viata si de accidente.
Si olandezii de la Aegon se pregatesc sa vanda asigurari de viata, iar recent au numit-o pe Silvia Sarb, fosta sefa a fondului de pensii BT Aegon, la conducerea companiei. Aegon Asigurari de Viata se afla acum in etapa obtinerii autorizatiilor necesare functionarii de la CSA. Aegon a venit pe piata romaneasca anul trecut, cand a infiintat impreuna cu Banca Transilvania compania de pensii private BT Aegon, care ocupa in prezent locul opt pe piata de profil in functie de valoarea contributiilor colectate de la clienti.
De asemenea, in curand ar putea sa isi inceapa activitatea compania Ergo Asigurari de Viata, care va vinde polite prin reteaua de unitati a bancii UniCredit Tiriac. Ergo face parte din grupul german cu acelasi nume, controlat de M?nich Re. Germanii au anuntat la inceputul acestui an ca se vor adersa in special clientilor individuali si ca vor incepe sa vanda pana la sfarsitul primului semestru. Grupul german este prezent in 25 de tari si are 33 de milioane de clienti, peste 50.000 de angajati si o forta de vanzare formata din 22.000 de agenti.
Un alt grup care tinteste piata asigurarilor de viata este Societe Generale, care prin intermediul companiei Sogecap va infiinta BRD Asigurari de Viata, investitia initiala fiind de 7,5 milioane de euro.
Compania va deveni functionala pana la sfarsitul acestui an. Initial, francezii si-au anuntat intentia de a intra pe piata asigurarilor de viata in septembrie anul trecut, iar in luna februarie au reconfirmat planurile, sustinand ca societatea ar putea deveni operationala pana in luna august. Societe Generale infiinteaza aceasta companie la scurt timp dupa ce si-a vandut participatia de 25% la Asiban, urmand sa incaseze in scurt timp 87,5 milioane de euro.
In prezent, cei mai mari jucatori din piata locala a asigurarilor de viata sunt ING si AIG Life.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO