Bănci și Asigurări

Seful MKB: Vom finanta proiecte mari prin Romexterra

Seful MKB: Vom finanta proiecte mari prin Romexterra

Tamas Erdei, presedinte si CEO al MKB: Romexterra este un brand cunoscut in Romania si prin urmare suntem increzatori in mentinerea numelui, pe care intentionam sa-l modificam in MKB Romexterra Bank, pentru a consolida imaginea sa prin afilierea la grup.

23.10.2006, 17:43 37

Strategia bancii ungare MKB, noul actionar majoritar al Romexterra, vizeaza dezvoltarea operatiunilor pe segmentele IMM si retail, precum si finantarea proiectelor majore, spune Tamas Erdei, presedinte si CEO al MKB.
"MKB Bank are in vedere implementarea unei strategii locale concentrate in principal pe segmentele IMM si retail, construind pe baza actualelor puncte tari ale Romexterra Bank si contribuind cu capitalul MKB, experienta sa internationala si cu reteaua de clienti din Germania, Austria si Ungaria.
Aceasta strategie va fi sustinuta prin dezvoltarea intensiva a produselor si canalelor de distributie, inclusiv a gamei complete de canale electronice", a declarat pentru ZF Tamas Erdei.
MKB Bank a achizitionat 55,36% din actiunile Romexterra, care detine o cota de 1% pe piata bancara din Romania, banca ungara finantand tranzactia din surse proprii.
Seful MKB spune ca noul nume al bancii romanesti va fi MKB Romexterra Bank. "Romexterra este un brand cunoscut in Romania si prin urmare suntem increzatori in mentinerea numelui, pe care intentionam sa-l modificam in MKB Romexterra Bank, pentru a consolida imaginea sa prin afilierea la grup", mai spune Erdei.
Tamas Erdei urmeaza sa preia functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Romexterra, unde numarul membrilor se reduce de la unsprezece la sapte.
Patru vor reprezenta MKB, iar celelalte trei pozitii vor fi pastrate de Adrian Radu, presedintele bancii, si de cei doi vicepresedinti - Vasile Rosca si Gheorghe Iliescu.
"Importanta pe care banca-mama o acorda investitiei se evidentiaza prin nominalizarea in Consiliul de Administratie al Romexterra Bank a lui Ralph Schmidt si Gerhard Gribkovsky, membrii din Conducerea Executiva a BayernLB, precum si a unor membri din Consiliul Director al MKB Bank, vicepresedintii S?ndor Patyi si Neil Watson", afirma seful MKB.
Noii administratori sunt Gerhard Gribkowsky, Ralph Schmidt, membri ai conducerii executive a Bayerische Landesbank, si Neil A. Watson, membru al Consiliului de Administratie al MKB Bank.
Actionarii au mai aprobat recent relocarea sediului real al Romexterra Bank, care va fi mutat din 15 decembrie in cladirea Millennium din Bucuresti. Pe 5 octombrie, MKB si Romexterra au semnat contractul prin care banca ungara a devenit proprietarul institutiei romanesti de credit.
"Filozofia Bayern LB este aceea de a se baza pe managementul local. Urmarim aceeasi linie: activitatea curenta zilnica si in special activitatea de vanzari la nivel local, acestea vor fi in sarcina managementului romanesc, care cunoaste piata locala", mai spune Erdei.
MKB Bank intentioneaza sa extinda reteaua teritoriala a Romexterra pana la 150 de unitati intr-o perioada de 10 ani, si ca o consecinta directa, pe termen lung banca planuieste sa deserveasca 70.000 de clienti corporate, inclusiv IMM-uri, si 700.000 de clienti de retail.
"Intentionam sa introducem noi produse, precum finantarea de proiecte, domeniu in care grupul nostru are o experienta remarcabila, si prin urmare vom participa impreuna la finantarea proiectelor majore, care vor contribui la dezvoltarea economiei romanesti", a declarat Erdei.
"In afara consolidarii serviciilor bancare, de leasing si de investitii deja oferite de Grupul Romexterra, MKB intentioneaza sa dezvolte servicii financiare precum: fonduri de investitii, fonduri de pensii private si de sanatate", adauga acesta.
Presedintele MKB afirma ca nu este planificata deocamdata o majorare de capital pentru ca Romexterra Bank este bine capitalizata, iar planurile de dezvoltare pe termen scurt pot fi finantate din resursele proprii ale bancii.
"Atunci cand dezvoltarea afacerii o va impune, MKB va fi pregatita sa furnizeze bancii Romexterra capital sau imprumuturi subordonate sau o combinatie a celor doua", mai spune Erdei. Romexterra este, in viziunea sefului MKB, o buna platforma pentru o crestere organica rapida. Pe primele 8 luni ale anului 2006, creditele acordate de Romexterra pe segmentele corporate si retail au inregistrat o crestere de 45% fata de finele anului 2005, depasind astfel ritmul de crestere de 42% la nivelul intregului sector bancar.
"MKB Bank poate accelera acest ritm, anticipand o crestere semnificativa a cotei de piata. Am stabilit ca tinta pentru Romexterra Bank atingerea unei cote de piata de 5,5-6% pe termen mediu-lung", spune Erdei.
In conditiile cresterii concurentei, foarte putine banci mai reusesc sa-si majoreze cota de piata, fiind necesare campanii de marketing agresiv si eforturi pe parcursul a cel putin sase luni pentru a obtine o crestere de jumatate de punct procentual. MKB, a treia banca din Ungaria, este detinuta in proportie de 89,62% de Bayerische Landesbank (Germania).
In strategia de extindere a Bayern LB, Romania reprezinta una dintre prioritati, datorita dimensiunii sectorului bancar si potentialului sau de crestere.
Intrarea pe piata din Romania a reprezentat "cel de-al doilea pas in implementarea strategiei noastre in Europa Centrala si de Est, dupa achitionarea, la inceputul anului, a unui pachet de 60% din actiunile Unionbank Bulgaria, asemanatoare ca marime si profil cu Romexterra Bank", mai spune Erdei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO