Bănci și Asigurări

Sergiu Gorban, CEO, Transylvania Invest: Suntem o ţară agricolă, avem o resursă extrem de importantă, aici mă refer la terenul agricol şi de aici încolo avem multe avantaje pe care le putem culege.

Sergiu Gorban, CEO, Transylvania Invest: Suntem o ţară...

Autor: Mircea Nica

09.10.2023, 19:47 1178

România este o ţară agricolă care are o resursă extrem de importantă, respectiv terenul agricol, iar de aici încolo pot exista multe avantaje, a spus Sergiu Gorban, CEO Transylvania Invest, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, realizată în parteneriat cu CEC Bank, organizată la Arad.

“Suntem o ţară agricolă, avem o resursă extrem de importantă, aici mă refer la terenul agricol şi de aici încolo avem multe avantaje pe care le putem culege din această resursă. Argicultura în România poate genera alte industrii sau industria alimentară care lipseşte. Avem în România o lipsă de industrii mari, de exemplu fabricarea biocarburantului. Nu avem fabrici de bioethanol care înghite peste un million de tone de porumb. Suntem cel mai mare cultivator de porumb din Uniunea Europeană. Este clar că odată ce partea legată de procesare nu este una dezvoltată, nu reuşim să aducem plusvaloare”, a explicat Sergiu Gorban.

Ce a mai spus Sergiu Gorban, CEO Transylvania Invest:

@Următorul pas este un proces care se întâmplă în România, respectiv tot mai multe unităţi de procesare să vină, împreună cu capital extern de afară. Nu este cea mai bună soluţie, dar vom avea în viitor mai multe unităţi de procesare şi este un lucru bun pentru că avem nevoie de ele.

@Aradul este un oraş atractiv pentru oricare investitor. În primul rând este aşezat la graniţa cu Ungaria. Este aşezat într-un culoar de autostradă. Ca să putem discuta mai mult de aceste beneficii pe care ni le aduce infrastructura trebuie să intrăm în Schengen. Este o măsură extrem de importantă epntru România. În acel moment putem discuta şi despre dezvoltarea sectorului logistic şi categoric a uşura traficul de marfuri care vine în industria românească.

@Dacă intrăm în Schengen culoarul de la bazinul Mării Negre va putea atinge estul Germaniei pentru că mărfurile care vin din Asia şi sunt destinate Germaniei trec prin alte porturi sau se duc până la Hamburg. Vă daţi seama Constanţa ce poartă de intrare ar avea în momentul în care intrăm în Schengen? Este şi astăzi, dar Schengen este o barieră.

@Piaţa agricolă europeană este una comună şi subvenţiile sunt date diferit. Este o abordare greşită pentru că în felul acesta reuşeşti să defavorizezi o ţară, iar România este clar defavorizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO