Băncile prognozează pentru următoarele trei luni majorarea cerererii de credite, de o amploare moderată, pe toate tipurile de împrumuturi, potrivit unui sondaj realizat de BNR.
Cererea de credite din partea companiilor a crescut marginal în al doilea trimestru din acest an pe fondul avansului semnificativ înregistrat pe segmentul de împrumuturi pe termen scurt, în timp ce în cazul creditelor cu o maturitate mai lungă cererea s-a diminuat.
Sondajul este efectuat trimestrial de instituţie în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Are la bază un chestionar care este transmis primelor zece bănci după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.
Microîntreprinderile reprezintă categoria pentru care băncile au apreciat în cel de-al doilea trimestru că riscurile din activitatea de creditare sunt în creştere, în timp ce pentru firmele de talie medie riscurile de credit au fost considerate constante.
În perioada de criză, firmele mici şi mijlocii au generat cele mai multe probleme cu creditele neperformante, astfel că erau percepute de bănci ca fiind mai riscante.
Băncile percep activităţile din ramuri de activitate precum tranzacţiile imobiliare, intermedierea financiară şi transport ca având riscuri de credit în creştere.
Standardele de creditare au fost menţinute constante la nivel agregat în cel de-al doilea trimestru, în condiţiile în care băncile estimau iniţial o relaxare marginală a acestora.
Pentru trimestrul următor, băncile preconizează că standardele şi termenii de creditare vor rămâne de asemenea nemodificate.
Pentru sectorul populaţiei, standardele de creditare nu au cunoscut modificări în cel de-al doilea trimestru, nici pentru creditele imobiliare şi nici pentru cele de consum.
Băncile anticipează pentru următoarele trei luni că standardele de creditare se vor relaxa marginal în cazul creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi moderat pentru creditele de consum.