Bănci și Asigurări

Spaniolii vin sa caute clienti pe piata locala

09.05.2008, 20:24 22

Caja Navarra, o banca spaniola de economii, a incheiat un parteneriat cu Alpha Bank, un jucator de top pe piata locala, care va oferi servicii de consultanta si chiar finantari pentru clientii institutiei straine care au activitati in Romania.
"Prin acest parteneriat, Caja Navarra continua sa isi extinda prezenta in afara Spaniei si operatiunile internationale, care depaseau doua miliarde de euro la sfarsitul anului trecut", afirma reprezentantii bancii.
Caja Navarra opera la sfarsitul anului trecut o retea de 363 de unitati, numarul acestora urmand sa ajunga la 550 pana in 2010. Banca a obtinut anul trecut un profit net de 175,6 milioane de euro.
Acesta este al doilea parteneriat incheiat de o banca spaniola cu un jucator local, dupa cel dintre La Caixa si Banca Transilvania. Practic, parteneriatul s-a tradus prin crearea unui Spanish Desk, clientii spanioli primind consultanta de la Banca Transilvania, serviciile fiind concentrate pe zona de corporate si real-estate.
In ultima perioada bancile spaniole au aratat tot mai mult interes pentru piata locala, dupa ce mult timp ezitasera sa faca pasul in sistemul bancar romanesc.
In toamna trecuta La Caixa a inaugurat o sucursala la Bucuresti, care este dedicata insa doar clientilor corporativi.
Spaniolii au aratat insa ca sunt interesati si de posibilitatea preluarii unui jucator local, care ar permite intrarea pe zona de retail. De altfel, pe piata au aparut recent informatii potrivit carora spaniolii au prelua Libra Bank, un jucator de mici dimensiuni, specializat pe finantarea liber-intreprinzatorilor si a firmelor mici si mijlocii.
O alta banca spaniola de top - Caja Madrid - a anuntat recent ca urmareste achizitii pe pietele emergente, concentrandu-se pe Romania si Polonia. Oficialii bancii au aratat ca sunt interesati de tinte de preluare de talie relativ mica, pentru sume de circa jumatate de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO