Bănci și Asigurări

Speriaţi de posibila cădere a Italiei, străinii au abandonat leul şi bursa

Foto Shutterstock

Speriaţi de posibila cădere a Italiei, străinii au abandonat leul şi bursa

Autor: Liviu Chiru

13.07.2011, 00:08 5218

Leul şi Bursa de la Bucureşti au scăzut cu 2% în ultimele douăzile, după ce inves­ti­torii internaţionali au reac­ţionat nervosla teme­rile că Italia şi eventual Spania s-ar pu­tea confrunta cuprobleme fiscale si­mi­lare cu cele care au trimis Grecia încorzi.

În timp ce pieţele financiare euro­pene erau în vrie, laBucureşti dealerii se zbăteau să găsească euro pentru a executaordinele de cumpărare ale cli­enţilor. Marile bănci străine carecum­păraseră lei inclusiv săptămâna tre­cută, după ce Fitch aridicat ratingul acordat României în categoria "investment grade",pariind pe o scădere a cursului, au fost nevoite ieri să îşiînchidă poziţiile în pierdere.

Analiştii consideră însă că mişcările ar trebui să fie doartemporare, pe fondul reacţiei nervoase a pieţelor, pentru căeconomia românească arată acum fundamental mai bine.

"Am învăţat înainte de criză că nu suntem o insulă şi suntemcumva afectaţi de ce se întâmplă în Europa. Italia şi Spania sunt oproblemă mare pentru UE, sunt a treia şi respectiv a patra în­tremarile economii din zona euro. Dar dacă discutăm de îngrijorări, nutrebuie să uităm că România era văzută acum doi ani ca «Argentinade pe Dunăre». Am fost pedepsiţi, puşi la colţ, dar ne-am făcuttemele şi ne-am revenit", spune Lucian Anghel, economistul-şef alBCR, cea mai mare bancă locală.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2838 lei pentru un euro, cu5,66 bani sau 1,3% peste nivelul precedent. Acesta este cel maiînalt nivel atins de euro din decembrie anul trecut. O vesteproastă au primit şi cei cu credite în franci elveţieni - cursulfrancului a urcat la un nou maxim istoric, de 3,69 lei.

Pe piaţa valutară interbancară cotaţiile au urcat până la 4,2950lei pentru un euro. Pieţele s-au calmat totuşi la jumătatea zilei,când investitorii au răsuflat uşuraţi după ce Italia a reuşit săplaseze integral o emisiune de titluri de stat, deşi la unrandament considerabil mai mare decât luna trecută.

"În România, efectele vin prin contagiune şi nu sunt legate defundamente, care de altfel arată spre o îmbună­­tăţire aperspectivelor economiei locale. Însă pentru că forţele pieţeilocale sunt mult mai mici decât forţele pieţelor europene care nuiau în seamă fundamentele, România este afectată de ceea ce seîntâmplă pe plan extern", spune şi Dragoş Neacşu, preşedinteleErste Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO