Bănci și Asigurări

Ştiri pe scurt - Bănci şi Asigurări - 31 august 2010

30.08.2010, 23:05 10

Bancpost cere comision de administrare a contului curentpentru creditele ipotecare

Bancpost, filiala locală a grupului elen EFG Eurobank, aintrodus un comision lunar de administrare a contului curent de 1,5lei pentru toate creditele ipotecare acordate, în contextul în carebăncile încearcă să găsească surse alternative de venituri după ceordonanţa de urgenţă privind creditele de retail a introdusrestricţii în privinţa numărului comisioanelor care pot fi ataşateunui împrumut. Comisionul este aplicat inclusiv clienţilor cuîmprumuturi garantate de stat prin programul "Prima casă". Banca amenţinut în acelaşi timp la 2% comisionul de acordare a crediteloripotecare.

Portughezii de la Millennium au urcat până la 8,75%dobânzile plătite la depozitele în lei

Millennium Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiarportughez, a majorat cu un punct procentual dobânda la depoziteleîn lei pe trei luni, până la 8,75% pe an pentru depoziteleconstituite prin internet banking, respectiv la 8,5% pe an pentrusumele depuse în sucursală. Dobânzile la depozitele în euro cuscadenţa la trei luni au fost majorate, de asemenea, cu 0,75%puncte procentuale, până la 4,25% pe an pentru sumele depuse prininternet banking şi 4% pe an pentru depozitele constituite însucursală. Pentru celelalte scadenţe dobânzile au rămasnemodificate, situându-se între 6,5-7,25% pe an la lei şi 3-3,25%pe an la euro. Portughezii rămân astfel una dintre băncile cu celemai agresive dobânzi la depozite.

ProCredit restituie clienţilor impozitul pe venituriledin dobânzi obţinute înainte de 1 iulie

ProCredit Bank, o bancă de talie mică specializată în finanţăripentru micii întreprinzători şi producătorii agricoli, a restituitclienţilor sumele reţinute pentru plata impozitului pe venituriledin dobânzi realizate înainte de 1 iulie 2010, dar ale cărordepozite au ajuns la scadenţă după această dată. "Beneficiariiacestor măsuri sunt clienţii care în perioada 1 iulie - 4 august2010 au încasat dobânzi din depozite la termen, conturi de economiişi conturi curente deschise înainte de 1 iulie 2010", au declaratreprezentanţii băncii. Majoritatea băncilor au reţinut în aceastăperioadă impozitul aferent câştigurilor pentru întreaga perioadă deconstituire a depozitelor pe fondul confuziilor privind aplicareaordonanţei de urgenţă care reglementează introducerea impozituluide 16% pentru veniturile din dobânzi.

Leul a mai câştigat puţin teren

Leul s-a apreciat ieri pentru a doua şedinţă consecutivă în faţamonedei unice europene, cursul oficial anunţat de BNR coborând la4,2326 lei/euro, pe fondul vânzărilor de valută ale investitorilorstrăini. Moneda naţională a câştigat ieri 1,2 bani după ce vinerifusese înregistrată o apreciere nesemnificativă. După ce în primajumătate a şedinţei de tranzacţionare euro a atins un minim de4,2270 lei, la jumătatea şedinţei a revenit pe creştere, ajungândpână la 4,2335 lei. Şi dolarul american a pierdut teren în faţaleului, coborând la o paritate de 3,3280 lei/dolar, cu un ban maipuţin decât vineri. Dobânzile pentru depozitele interbancare pe ozi au urcat luni la 5,49 - 5,99% pe an, faţă de 4,53 - 5,03% înşedinţa anterioară.

Grupaj realizat de Ciprian Botea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO