Bănci și Asigurări

Treichl, despre competitia BCR cu BRD: Ii prindem din urma pana la sfarsitul anului

18.04.2008, 17:22 36

Avansul luat de Societe Generale cu BRD fata de BCR, in termeni de marime a retelei sau de eficienta, tine de intrarea francezilor in banca inca din 1999, iar bancile grecesti nu vor putea influenta comportamentul pietei pe termen mediu, considera Andreas Treichl, CEO al Erste Bank.
"Ei (Societe Generale) au inceput in 1999, noi in 2006, insa pana la sfarsitul acestui an ii vom prinde din urma", a declarat Treichl. In acelasi timp, spune ca ar vrea ca BCR sa-si apere pozitia de lider pe piata clientilor corporate pe termen mediu si lung.
BCR a ajuns la 573 de unitati, fata de cele peste 800 ale BRD, dintre care aproape 100 sunt agentii mobile dedicate zonei rurale. Comparatiile financiare intre performantele celor doua banci sunt dificile din cauza modalitatilor diferite de raportare contabila si de includerea sau nu a diferitelor subsidiare din jurul bancilor.
Conform standardelor romanesti, BRD ca banca a luat un avans la profitul net fata de BCR, raportand pe 2007 un castig de circa 274,7 mil. euro, fata de 247,4 mil. euro in cazul BCR. In functie de active, BCR a ramas insa lider, cu 16,5 mld. euro, fata de 10,8 mld. euro la BRD.
Cat priveste pozitia pe piata a bancilor grecesti, bancherul austriac considera ca acestea concureaza prin pret si conditii de finantare pentru a-si mari cota de piata in regiune, insa nu crede ca acesti jucatori vor influenta comportamentul pietei pe termen mediu. "Ca urmare, nu influenteaza deloc abordarile noastre de management al riscului." In acelasi timp, spune ca grupul Erste nu este "foarte interesat" sa intre pe piata din Grecia, desi marjele sunt inca atractive acolo.
Bancile cu capital elen au o pozitie solida pe piata, doua dintre ele intrand in top 10 - Alpha Bank si Bancpost, pozitionate la jumatatea clasamentului. Un jucator foarte agresiv este Piraeus Bank, care a inregistrat anul trecut ritmuri de crestere spectaculoase, dublandu-si cota de piata pana la circa 3%.
Intrebat care ar fi principalele surse de crestere ale Erste in urmatorii cinci ani, Treichl afirma ca are convingerea ca toate tarile din Europa Centrala si de Est care au intrat in UE vor deveni substantial mai bogate in comparatie cu restul Europei, iar Erste "este perfect pozitionata pentru a beneficia de pe urma acestui proces". Cat priveste performanta financiara a grupului, el sustine ca "orice crestere anuala mai mica de 20% ar fi o mare dezamagire".
Treichl estimeaza ca in urmatorii trei ani BCR va ajunge sa aiba o contributie de circa 30% la profitul brut al grupului, fata de aproximativ 20% in prezent, respectiv de 10% la active, precizand ca se asteapta si la cresteri ale contributiilor altor filiale din regiune.
Seful Erste nu este ingrijorat de dublarea ponderii creditelor de retail neperformante ale BCR.
"Ponderea a crescut la 3% din portofoliu a fost din cauza ca am oprit asigurarea creditelor negarantate si le-am reintegrat in portofoliul bancii. Deci nu suntem ingrijorati."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO