Bănci și Asigurări

Un faliment de 45 mil. dolari din China lasă 13.000 de investitori în ceaţă

Un faliment de 45 mil. dolari din China lasă 13.000 de...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.12.2016, 00:06 2498

Un faliment de 45 de milioane de dolari din China lasă 13.000 de investitori întrebându-se dacă îşi vor primi sau nu banii înapoi şi supermarketul financiar Ant Financial Services Group, companie afiliată celebrului Alibaba Group, înfruntând întrebări incomode despre calitatea investiţiilor făcute prin intermediul platformelor sale, scrie The Wall Street Journal.

Efectele defaultului producătorului chinez de telefoane mobile Cosun Group ilustrează complexitatea legăturilor de afaceri din sectorul tehnologiei financiare al Chinei, unul în plină creştere, dar slab reglementat. Prin acest sector sume masive de bani constituite din economiile oamenilor de rând au fost transformate în finanţare pentru afaceri.

Cosun, companie înfiinţată de mogulul telecom Wu Ruilin, a anunţat luna aceasta că va intra în incapacitate de plată a unor obligaţiuni cu randamente ridicate vândute online în urmă cu doi ani investitorilor prin intermediul Ant. Această companie administrează şi plăţile online ale companiei de comerţ electronic Alibaba.

În miezul problemei se află un program de emisiuni de obligaţiuni prin care Cosun a strâns 166 de milioane de dolari prin Ant. Cel puţin patru firme implicate în acest program sunt acuzate că nu au acţionat cu responsabilitate faţă de investitori.

De la Cosun au intrat în default două entităţi care, în anunţuri asemănătoare, dau vina pe „lipsa recentă de lichiditate“.

Entuziasmul de pe piaţă a făcut din Ant cea mai valoroasă companie de tehnologie financiară din lume şi un candidat puternic pentru o ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni în valoare de mai multe miliarde de dolari.  Însă de vreme ce multe dintre miile de oferte de investiţii făcute prin intermediul aplicaţiilor Ant sunt realizate de parteneri externi, defaulturile de luna aceasta pun compania într-o poziţie similară cu cea în care a ajuns Alibaba atrăgând încrederea consumatorilor în bazarul său online Taobao.

Bazarul online depinde de comerciaţi externi şi care săptămâna aceasta a fost pusă de o agenţie guvernamentală din SUA pe o listă cu pieţe unde se vând produse contrafăcute.

Ant a anunţat că în urma defaulturilor face eforturi pentru ca investitorii să-şi primească banii înapoi. Însă compania nu se consideră responsabilă pentru aceste plăţi deoarece produsele au fost dezvoltate de terţi.

„Este o platformă. Însă înţelegem că pentru mulţi investitori aceasta este legată de reputaţia Ant“, spune o purtătoare de cuvânt a Ant. Produsele financiare prin care s-a investit în Cosun au fost create de o fabrică de produse financiare numită Guangdong Equity Exchange. Acestea au fost distribuite în China de platforma online a Ant Zhao Cai Bao şi au fost garantate de Zheshang Property and Casualty Insurance Co. Guangdong Equity a anunţat că se aşteaptă ca asigurătorul să acopere pierderile suferite de investitori. Asigurătorul spune că are nevoie de mai multe informaţii.

Defaulturile Cosun coincid cu turbulenţele apărute pe piaţa obligaţiunilor din China după ce Rezerva Federală americană a majorat dobânda de politică monetară pe 14 decembrie. De la începutul anului în această ţară au fost înregistrate cel puţin 55 de defaulturi de companii, faţă de 24 în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO