Bănci și Asigurări

Unul din noua imprumutati au intarziat mai mult de-o luna cu plata ratei la banca

Unul din noua imprumutati au intarziat mai mult de-o luna cu plata ratei la banca
28.07.2008, 18:43 16

Numarul restantierilor, incluzand persoane fizice si juridice, a ajuns in luna mai la peste 100.000, pe fondul unei cresteri in 2008 de aproximativ 30%, in timp ce numarul restantelor la nivel agregat a crescut cu doar 3%, ajungand in mai la 2,29 miliarde de lei, conform datelor BNR.
Ponderea restantierilor in totalul debitorilor a crescut constant in ultimii trei ani, de la 8% la 10,6%, in timp ce ponderea sumelor restante in total sume datorate a avut o evolutie descendenta. La sfarsitul lui mai BNR a numarat 933.482 de clienti - persoane fizice si companii - care aveau datorii fata de bancile din sistem.
"Nu e nimic alarmant din moment ce sumele restante la nivel agregat nu au crescut semnificativ in acest an, insa din evolutia numarului de restantieri rezulta ca cei cu venituri mici, care au contractat credite cu o valoare redusa, au fost cei mai afectati de schimbarile din pietele financiare. Ca urmare a crescut numarul lor", a declarat Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania.
Numarul debitorilor cu restante a fost de 39 de mii in 2006, de 75 de mii la sfarsitul anului trecut, iar in mai 2008 de peste 100 de mii. Restantierii au crescut nu numai ca numar, ci si ca pondere in totalul debitorilor.
La nivel agregat, ponderea sumelor restante in total sume datorate era 1,1% in luna mai, ceea ce reprezinta o scadere fata de anul 2006 cand ponderea era de 1,6% sau fata de 2005 cand ponderea era de 2,5%. De aici rezulta ca ritmul de crestere al sumelor restante a fost mai mic decat ritmul de crestere al sumelor totale datorate.
Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare din cadrul Raiffeisen Bank, considera ca sistemul bancar local sta bine din punctul de vedere al calitatii portofoliului de credite, in comparatie cu alte state.
"Atunci cand creditul creste cu 60% pe an, iar creditul pentru populatie creste cu 80% pe an, nivelul restantelor ramane la un nivel scazut. Chiar daca ele in valoare absoluta cresc de la luna la luna, e important ca ele nu cresc ca si pondere in total credite acordate. In ce priveste evolutia numarului de restantieri, e normal sa creasca din moment ce bancile au mai multi clienti si acorda atat de multe credite de la an la an".
Sumele totale datorate au avut o crestere constanta, ajungand in mai 2008 la o valoare de 193 de miliarde de lei, fata de mai 2007 cand soldul datoriilor era de 120 de miliarde de lei, la un nivel cu 37% mai coborat.
Totalul restantelor erau la inceputul acestui an de 2,22 miliarde de lei, iar in luna mai de 2,29 miliarde de lei. Sumele totale restante au crescut mai putin, cu 25% in luna mai 2008 fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO