Bănci și Asigurări

Veniturile mai mici din Casco reduc cu 10% afacerile Omniasig

Veniturile mai mici din Casco reduc cu 10% afacerile Omniasig

Foto Victor Ciupuligă

Autor: Ciprian Botea

26.08.2011, 00:03 250

Omniasig, a treia companie din piaţa asigurărilor, a subscris în primul semestru prime brute de 433 mil. lei (103 mil. euro), în scădere cu 10% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, pe fondul vânzărilor mai mici de poliţe Casco.

Asigurătorul a obţinut venituri de 146 mil. lei (35 mil. euro) din poliţe auto facultative (Casco), cu aproape 38% mai puţin decât în intervalul ianuarie - iunie 2010. Piaţa locală a asigurărilor generale este dependentă în proporţie de peste 70% de asigurările auto, care au fost afectate în ultimii doi ani de scăderea vânzărilor de maşini şi de prăbuşirea leasingului.

Daunele plătite de Omniasig în primul trimestru au scăzut, de asemenea, cu aproape 14% şi au ajuns la 313 mil. lei (75 mil. euro). Daunele plătite pe segmentul Casco au reprezentat mai mult de jumătate din total, respectiv 184 mil. lei. "Diminuarea volumului sub­scrierilor pe segmentul asigurărilor auto Casco justifică într-o proporţie semnificativă scăderea daunelor", au precizat reprezentanţii Omniasig.

Asigurările de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) au crescut însă cu 54%, subscrierile din primele şase luni ajungând la 191 mil. lei (46 mil. euro). Creşterea vânzărilor de poliţe RCA vine după ce compania a redus tarifele la începutul anului şi a promovat puternic aceste produse, pe fondul scăderii vânzărilor de poliţe facultative.

Asigurările de tip property au scăzut cu peste 39% şi au ajuns la 55 mil. lei, în timp ce daunele plătite pe acest tip de poliţe s-au dublat faţă de primele şase luni din 2010, până la 13 mil. lei. "Interconectarea acestui segment cu domeniul imobiliar şi cel al construcţiilor, unde nu se observă încă evoluţii pozitive, se face simţită puternic în continuare", spun reprezentanţii asigurătorului.

Scăderea vânzărilor de poliţe property ale Omniasig vine în condiţiile în care la nivelul întregii pieţe acesta este unul dintre cele mai dinamice segmente, cu o creştere de peste 20% la şase luni.

Sectoarele care au înregistrat creşteri în primul semestru sunt asigu­rările de mijloace de transport navale şi aeriene, asigurările de accidente şi cele de călătorie. În ciuda creşterilor de două cifre, acestea reprezintă împreună numai 3% din totalul afacerilor.

Omniasig se află în proces de fuziune cu BCR Asigurări, ambele companii fiind controlate de grupul austriac Vienna Insurance. Omniasig urmează să-şi transfere întregul portofoliu către BCR Asigurări. Compania nou-creată va deveni cel mai mare asigurător local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO