Bănci și Asigurări

Verdictul dur al statisticilor pe octombrie: 2013 va rămâne anul căderii creditului cu 9 mld. lei

Verdictul dur al statisticilor pe octombrie: 2013 va...

Autor: Razvan Voican

27.11.2013, 00:08 291

Creditul privat a scăzut din nou în octombrie faţă de luna precedentă după revenirea timidă din septembrie, dinamica pozitivă a creditării în lei nefiind suficientă pentru a compensa declinul neîncetat al creditului în valută.

Stocul de credite (lei şi valută) pen­tru economia reală era cu 9 mi­liarde de lei (2 miliarde de euro) mai mic în octombrie 2013 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, căderea fiind deja prea mare pentru a mai putea fi recuperată până la sfârşitul anului.

2013 va fi aşadar un an de scădere a creditării în termeni nominali, tocmai când economia avea mai multă nevoie de finanţare pentru consolidarea procesului de reluare a creşterii, susţinut deocamdată mai mult de factori conjuncturali.

În ultimul an băncile au reuşit să ridice soldul creditelor în lei cu 1,6 mld. lei, însă pe partea de valută producţia de finanţări noi a fost copleşită de rambursări, re­zul­tând o cădere de volum de aproape 11 mi­liarde de lei.

Cea mai dramatică scădere se vede pe seg­mentul creditelor corporate, de unde au dis­părut finanţări de 7,4 miliarde de lei (1,7 mi­liarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO