Bănci și Asigurări

Visa: cardul e inca putin folosit pentru plati

27.09.2006, 18:36 21

Visa consemneaza apetitul in crestere pentru utilizarea cardurilor la comercianti, desi ponderea acestor tranzactii ramane redusa.
Valoarea totala a tranzactiilor derulate la comercianti a urcat la 543 mil. dolari (424 mil. euro) intre iunie anul trecut si iunie curent, respectiv cu 116% peste nivelul consemnat in intervalul precedent. Chiar si asa, tranzactiile efectuate la comercianti au generat mai putin de 9% din volumul total.
"Cifrele arata ca numarul de tranzactii in locatiile comerciale s-a dublat pentru al cincilea an la rand, ceea ce inseamna ca romanii isi folosesc cardurile tot mai mult pentru a-si face cumparaturile zilnice", spune Catalin Cretu, vicepresedinte al Visa International CEMEA.
Tranzactiile realizate prin carduri Visa pe piata locala in intervalul iunie 2005-iunie curent s-au ridicat la 6,15 miliarde de dolari (echivalentul a 4,8 miliarde de euro), marcand astfel o crestere cu 63% fata de perioada anterioara. Cresterea a avut loc in conditiile in care numarul de carduri Visa aflate in circulatie pe piata locala a crescut cu 36%, pana la 4,22 milioane de unitati. Potrivit datelor BNR, numarul total de carduri aflate in circulatie este de 8,3 milioane. Numarul de tranzactii realizate la comercianti aproape s-a dublat in anul incheiat in iunie, pana la 9,5 milioane. Cardurile Visa Electron, un produs de baza, reprezinta in continuare cea mai parte a cardurilor Visa de pe piata locala, cu o pondere de 78%. Pe locul al doilea sunt cardurile Visa Clasic, cu 19%. Produsele de plata pentru companii Visa Business au castgat usor cota, pana la 2,3%.
Cardul Visa Gold, un produs exclusivist, pentru clientii cu venituri importante, reprezinta numai 0,2% din total.
Visa consemneaza si o crestere a numarului de locatii comerciale in care cardul este acceptat la plata. Numarul acestora a urcat cu 55%, ajungand sa depaseasca 28.000. Pe de alta parte, numarul de bancomate a crescut odata cu dezvoltarea retelelor bancare, ajungand la 5.063, cu 47% peste nivelul din iunie 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels