Bănci și Asigurări

Visa: numarul tranzactiilor cu cardul avanseaza cu 38%, volumul doar cu 14%

Visa: numarul tranzactiilor cu cardul avanseaza cu 38%, volumul doar cu 14%

Peter Ayliffe

21.06.2009, 15:29 40

Numarul tranzactiilor cu cardurile Visa emise in Romania, atat de debit, cat si de credit, a crescut cu 38% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, aceasta fiind a doua mare crestere din Europa, in timp ce valoarea tranzactiilor a avansat cu doar 14%, afirma Peter Ayliffe, CEO al Visa Europe, cea mai mare organizatie de plata la nivel mondial.

Din totalul de carduri emise de Visa in Romania, 70% sunt carduri de debit.
Valoarea tranzactiilor cu aceste carduri si-a incetinit semnificativ ritmul de crestere, pe anul 2008 fiind raportata o crestere valorica a platilor la comercianti cu cardul Visa de 76,3%, indicand ca romanii si-au redus drastic cheltuielile.
Si la nivel european, ritmul de crestere a valorii tranzactiilor a incetinit puternic, de la 10,3% in 2008 la 3% in primul trimestru al anului.
"In Romania, doar unu din cincizeci de euro cheltuiti se tranzactioneaza pe cardurile VISA, in timp ce in Europa raportul este de 1 la 9 euro. Credem ca vom creste in toate pietele europene, in pofida recesiunii. Piata din Romania este importanta pentru VISA, dat fiind potentialul enorm pe care il are", a declarat Ayliffe.
Chiar daca recesiunea a redus semnificativ valoarea tranzactiilor cu cardul, Catalin Cretu, director general pentru Romania al Visa Europe, spune ca recesiunea este a doua sau a treia grija pentru Visa.
"Prima grija este sa schimbam mentalitatea romanilor in utilizarea cardurilor".
 
Diferente fata de Europa:
 
  • 1 din 50 de euro este cheltuit cu un card Visa, in timp ce in Europa sunt cheltuiti 5 din 50 de euro.
  • 3.500 de POS la un milion de locuitori, in timp ce media la nivel european este de 15.000 de terminale.
  • La tranzactii de 100.000 de euro pe card, 4 euro reprezinta fraude in Romania, fata de o medie de 58 de euro in Europa.
  • 50% din ATM-urile din Romania accepta carduri cu cip, fata de 60-70% in Europa, potrivit Visa.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels