Bănci și Asigurări

Volume mari, dar nimic iesit din comun

24.01.2003, 00:00 13

Cotatiile leu/dolar au fluctuat ieri destul de mult, pe o piata valutara interbancara relativ calma comparativ cu zilele precedente. In ansamblu, ordinele de vanzare de valuta au fost compensate intr-o oarecare masura de cele de cumparare. Daca in prima parte a zilei au predominat ordinele de vanzare de valuta, dupa atingerea nivelul de 33.330/33.350 lei/dolar - minimul zilei de altfel - in piata a inceput sa se cumpere si cotatile au urcat in 33.345/33.365 lei/dolar. Banca Nationala nu a fost prezenta in piata, potrivit dealerilor, dar de altfel nici nu prea avea motiv.
Cursul oficial leu/dolar a urcat ieri usor la 33.351 lei/dolar, comparativ cu 33.338 lei/dolar in urma cu o zi, in timp ce euro a ajuns sa fie cotat la 35.859 lei.
"A fost o sedinta de tranzactionare in care s-a cotat mult, s-a vandut, s-a cumparat, volumele au fost mari dar nu se poate spune ca a fost agitatie sau macel. Oricum, pana la urma totul depinde si de euro/dolar", spune un dealer.
Evolutia cotatiilor euro/dolar pe pietele internationale, care miercuri a depasit chiar 1,073 euro/dolar, a dezumblat orice previziune privind evolutia cursului leu/dolar sau leu/euro in perioada urmatoare, trezorierii fiind destul de retinuti in a mai face vreo previziune.
Pe piata monetara, dupa agitatia din primele trei zile din aceasta saptamana, ieri lichiditatea a fost mult mai ridicata, iar dobanzile au mers mai degraba pe un trend descendent. Dupa ce la deschidere se cota destul de larg, 17/27% pe an, apoi treptat dobanzile la depozitele pe o zi au scazut la 15/20% pentru a inchide la 18/20% pe an. Banca Nationala a atras depozite pe doua saptamani platind o dobanda medie de 18,86% pe an.
"Piata s-a deschis cu multa teama. Se cota larg si multi au asteptat ca lucrurile sa merga ca in zilele precedente. Oricum ne asteptam ca lichiditatea sa creasca si implicit dobanzile sa scada. Dar incepe ca nimic sa nu mai semene cu ceea ce stiam", mai comenteaza un alt dealer care opereaza pe piata monetara.
Pentru astazi , in mod normal, dealerii nu intrevad nimic deosebit in evolutia cotatiilor, dar "socoteala de acasa se potriveste din ce in ce mai putin cu cea din piata".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels