Taxa pe activele bancare introdusă de guvern la finalul anului trecut va accelera consolidarea bancară - băncile mici urmând să încerce să fuzioneze pentru a putea rămâne active în piaţă -, va duce la reducerea cheltuielilor şi la ajustarea creditării şi a activelor bancare, urmând să vedem, în timp, retragerea unor bănci din oraşele mici şi chiar din România, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Dan Pascariu, preşedintele boardului UniCredit Bank.
„Eu cred că această situaţie va accelera consolidarea bancară, vom vedea bănci, mai ales pe cele pe care le numim second şi third tier, care vor încerca să fuzioneze, pentru a avea mai mult cheag, însă cât de repede se va întâmpla acest lucru şi cine vor fi jucătorii respectivi este greu de spus. Vom vedea că sunt foarte multe bănci care au sub 1% din piaţă, care nu au niciun viitor. Cred că acţionarii băncilor mari, băncile care sunt filiale ale unor grupuri importante, vor sta în expectativă circa un an şi vor vedea ce se întâmplă. Nu vor lua decizii majore legate de viitorul filialelor din România, însă evident că va exista o presiune pe reducerea costurilor şi chiar pe reducerea activelor. Pe termen mediu, scenariul este foarte pesimist, eu cred că băncile vor începe să se retragă din oraşele mici. Anul acesta va fi un an în care vom fi foarte atenţi la costuri şi la noile expuneri. Vom fi cu ochii cât cepele la clienţii pe care îi avem şi la care suntem expuşi“, a spus Dan Pascariu.
Pe piaţa din România sunt active 36 de bănci, dintre care primele 10 deţin 82% din piaţă. În acest context, preşedintele UniCredit Bank este de părere că din cauza taxei pe „lăcomia“ băncilor, pe termen mediu vom asistat la o restrângere din ce în ce mai mare a sistemului bancar.