Burse - Fonduri mutuale

A treia zi de crestere. Dar mica

09.09.2004, 00:00 11

Toti cei trei indici ai pietei au incheiat pentru a treia zi consecutiv cu cresteri fata de ziua anterioara. Castigurile inregistrate de indici sunt insa reduse in conditiile in care numarul actiunilor castigatoare se mentine apropiat de cel al perdantelor.
Cele cinci societati  de investitii financiare (SIF) au urcat in medie cu 0,7%, actiunile acestora numarandu-se printre cele mai tranzactionate de pe piata. Castigatoarele de ieri au fost SIF Oltenia, SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana care au urcat la inchidere cu 50 de lei fata de marti. Actiunile celorlalte doua SIF-uri au ramas la cotatiile de inchidere de marti.
Printre actiunile care inregistreaza de cateva zile o tendinta de scadere se  numara cele ale companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti. Actiunile acesteia au pierdut ieri inca 0,9% din pret si au ajuns la finalul zilei la 4.540 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Impact s-a ridicat la 1,5 miliarde de lei. Compania a anuntat pe primul semestru o scadere de 9% a profitului, in conditiile in care in aceasta perioada a atras finantare de pe piata de capital. Oficialii companiei au declarat insa ca au semnat mai multe contracte, iar veniturile si profitul isi vor reveni in a doua jumatate a anului.
Actiunile producatorului de piese auto Compa Sibiu au urcat ieri cu inca 3% ajungand un nou maxim istoric de 8.500 lei/actiune. Titlurile Compa au fost anul acesta printre cele mai profitabile investitii de la Bursa de Valori aducand un castig de 240% de la inceputul anului. Cresterea actiunilor companiei a inceput chiar in ianuarie dupa ce compania a realizat o reevaluare a patrimoniului dar s-a accentuat mai ales in ultimele saptamani dupa ce Compa a raportat un profit de zece ori mai mare fata de prima jumatate a anului trecut. Compa a anuntat in urma cu cateva luni ca nu va mai distribui dividende in urmatorii ani pentru a putea sustine din profit programele de investitii.
Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi s-a mentinut in atentia jucatorilor de pe piata inregistrand tranzactii in valoare de 1,5 miliarde de lei. Cotatia a oscilat in jurul pretului de marti si a incheiat ziua la 3.690 lei/actiune, in scadere cu 0,3%. Antibiotice, la fel ca majoritatea producatorilor de medicamente a anuntat pe prima jumatate a anului o scadere a profitului din cauza scaderii preturilor la medicamente in conditiile cresterii achizitiilor prin licitatii publice.



Brokerii dau premii la sfarsitul lui octombrie
A treia editie a Galei Premiilor Pietei de Capital, organizata de asociatia brokerilor impreuna cu BVB si RASDAQ va avea loc pe data de 26 octombrie. Ca si in ultimii doi ani, brokerii vor premia cele mai transparente companii, cei mai buni jurnalisti, publicatiile, posturile de televiziune si de radio care au contribuit la dezvoltarea pietei romanesti de capital.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au inregistrat ieri la Bursa Electronica RASDAQ tranzactii in valoare de aproape un miliard de lei si si-au continuat cresterea inceputa luni.
Actiunile Argus au urcat pe parcursul zilei pana la 28.400 lei/actiune, pret la care s-a realizat si ultima tranzactie de pe piata. Cresterea pretului mediu fata de ziua anterioara a fost de 2,2%. Actiunile Argus sunt listate la categoria de baza a pietei RASDAQ si sunt tranzactionate prin sistemul tehnic al Bursei de Valori Bucuresti. Cel mai important actionar al Argus este managerul companiei, Vasile Leu, care controleaza 11,4% din actiuni.
Producatorul de confectii Braiconf Braila a atins si miercuri un nou maxim istoric in conditiile in care valoarea tranzactiilor a atins 820 milioane de lei. Pretul maxim al zilei a fost de 69.500 lei/actiune si a fost atins chiar la finalul zilei. Cotatia medie a Braiconf a castigat 3,22% fata de ziua precedenta.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au facut obiectul a 25 de tranzactii in valoare de 489 milioane de lei. Pretul mediu al actiunilor a inregistrat si ieri o scadere usoara, de 0,3% in conditiile in care majoritatea actiunilor s-au transferat la pretul minim al zilei 1.700 lei/actiune. Cotatia maxima de ieri a fost de 1.720 lei/actiune.
Titlurile companie de transport a produselor petroliere Conpet Pitesti a avut o evolutie oscilanta intre 73,000 si 85.000 lei/actiune, pe fondul unor tranzactii in valoare de 130 milioane de lei. Cotatia medie a urcat cu 8,5% fata de valoarea de marti.
Compania a obtinut in prima jumatate a anului un profit de 58,2 miliarde de lei (1,4 milioane de euro), de aproape cinci ori mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Imbunatatirea rezultatelor financiare s-a datorat revigorarii pietei petrolului, care s-a reflectat asupra cantitatilor de produse petroliere transportate de companie. Statul este principalul actionar al Conpet cu 87% din actiuni, principalul minoritar fiind SIF Muntenia, cu o cota de 5,4% din actiuni.
Actiunile companie International Leasing, care au consemnat in ultimele zile o crestere a valorii actiunilor transferate au inregistrat ieri o tranzactie in valoare de 120 milioane de lei. Actiunile au fost transferate la acelasi pret ca in ziua precedenta, 1.650 lei/actiune.
Valoarea tranzactiilor de pe piata a scazut ieri la 4,5 miliarde de lei. Toti cei trei indici ai pietei au inregistrat cresteri de peste 0,5%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels