Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile NuScale, compania care vrea să construiască reactoare nucleare de mici dimensiuni în România, s-au prăbuşit cu peste 70% în ultimul an în SUA

Acţiunile NuScale, compania care vrea să construiască...

Autor: Eduard Ivanovici

08.02.2024, 07:37 16055

Dinamica este afectată de o competiţie tot mai puternică şi de întrebările privind viabilitatea tehnologiei SMR „Energia regenerabilă – care a dovedit în mod clar că funcţionează – continuă, în schimb, să se ieftinească“.

NuScale Power Corporation (simbol bursier SMR) a scăzut cu 72% în ultimele 12 luni pe Bursa de Valori de la New York (NYSE), de la 10,1 dolari la 2,85 dolari pe unitate înain­tea şedinţei de tranzacţio­nare de miercuri 7 februarie, în vreme ce grupul a renun­ţat în 2023 la cel mai avansat proiect de minireactoare nucleare din Statele Unite, citând în acest sens creşterea mare a costurilor, într-o perioadă prea scurtă de timp.

Societatea dezvoltă în România primul reactor modular de mici di­men­siuni (SMR) din Europa, mai exact la Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa.

Astfel, România – prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas – este a doua ţară după SUA care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu şase module şi o putere instalată de 462 MW.

Proiectul are ca termen de finalizare anul 2029 şi poate crea aproximativ 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de joburi în construcţii şi 2.300 de locuri de muncă în producţie. Se estimează totodată că proiectul va ajuta la reducerea cu 4  milioane de tone a emisiilor de dioxid de carbon produse de România.

Teofil Mureşan, preşedintele consiliului de administraţie al grupului E-INFRA din care face parte şi Nova Power & Gas, a declarat la finele anului trecut că momentan nu există elemente care să împiedice dezvoltarea proiectului de la Doiceşti, în pofida loviturii puternice primite pe piaţa americană. Acolo, NuScale estima că energia produsă de tehnologia SMR ar ajunge la un preţ de 58 dolari pe MWh, acesta urcând însă la 89 dolari pe MWh, un nivel mult prea ridicat, care a dus la oprirea proiectului văzut ca un nou pas în tehnologia nucleară.

Din 8 noiembrie, de când s-a anunţat anularea proiectului, acţiunile SMR au scăzut cu 8% pe Wall Street, ducând capitalizarea la 659 de milioane de dolari. De la listarea din decembrie 2020, acţiunile s-au prăbuşit cu 72%, de la 10 dolari pe unitate. Maximul a fost atins în vara lui 2022, când o acţiune valora circa 15 dolari.

Presa internaţională scrie că dinamica a venit pe fondul unei competiţii tot mai acerbe şi al întrebărilor legate de viabilitatea tehnologiei SMR. În consecinţă, acţiunile au fost vândute constant în ultimele luni de către fonduri de hedging şi alţi investitori instituţionali.

„Problema industriei nucleare este că, tehnologia SMR, deşi pare o idee bună, rămâne încă nedovedită, iar energia regenerabilă – care a dovedit în mod clar că funcţionează – continuă, în schimb, să se ieftinească. Având în vedere că urgenţa climatică necesită soluţii imediate, este posibil ca SMR să nu aibă prea multe şanse de a-şi demonstra valoarea, iar astfel de eşecuri nu vor ajuta deloc sectorul“, scrie revista americană de business Fortune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO