Burse - Fonduri mutuale

Alumil a dublat banii investitorilor in prima zi

Alumil a dublat banii investitorilor in prima zi

Click pentru imaginea intreaga

17.04.2007, 19:13 22

Actiunile producatorului de profiluri din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) s-au tranzactionat in prima zi la Bursa la un pret mediu de 8,7 lei/actiune, cu 90% mai mare decat pretul la care investitorii au putut cumpara in oferta publica initiala derulata in luna decembrie a anului trecut.
La inchidere, cotatia actiunilor Alumil a fost de 9 lei/actiune, dupa ce atinsese un maxim de 9,25 lei/actiune, adica dublu fata de pretul din oferta, de 4,6 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei a depasit astfel 84 de milioane de euro.
Volumul tranzactiilor a depasit 3,5 milioane de actiuni, sau 11% din companie, adica mai mult de jumatate din numarul actiunilor vandute de companie prin oferta publica, in timp ce valoarea tranzactiilor a fost de peste 31 mil. lei (9,25 mil. euro).
"Evolutia actiunilor Alumil in prima zi de tranzactionare pare putin surprinzatoare, dar este explicabila avand in vedere interesul foarte ridicat din oferta si gradul foarte ridicat de suprasubscriere", a declarat Daniel Palita, directorul departamentului de corporate finance al Alpha Finance, societatea de brokeraj care a pregatit listarea Alumil.
Alumil a vandut la finele anului trecut, prin oferta publica, 6,25 de milioane de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al companiei, valoarea totala a ofertei ridicandu-se la 8,4 mil. euro. Oferta a fost suprasubscrisa de peste 16 ori, investitorii aruncand in joc peste 130 mil. euro. O parte din subscrieri s-au realizat insa fara ca investitorii sa aiba toti banii in cont, cum prevede prospectul de oferta, fapt care a starnit un scandal pe piata si a condus la o investigatie a CNVM in urma careia comisia a dat amenzi mai multor societati de brokeraj.
"Evolutia Alumil in prima zi este surprinzatoare atat din punctul de vedere al pretului, cat si al volumului. In conditiile in care nu prea a fost loc de tranzactii intraday, nu ramane decat ca, potrivit calculelor, jumatate din investitorii care au subscris in oferta sa fi vandut. Un castig de 100% in patru luni este o motivatie puternica pentru a vinde", a explicat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj EFG Eurobank Securities.
Pe parcursul sedintei a fost insa si loc pentru speculatii, investitorii putand castiga chiar 11% daca ar fi cumparat la minimul de 8,3 lei/actiune si ar fi vandut la maximul de 9,25 lei/actiune.
Pretul la care Alumil a intrat pe Bursa a depasit asteptarile tuturor analistilor, cele mai favorabile rapoarte de analiza indicand un pret tinta pentru sfarsitul anului de pana la 7 lei/actiune. Din acest motiv, unii analisti sustin ca exista putin loc de crestere dupa evolutia de ieri.
"Nimeni nu se astepta la aceasta evolutie de pret in prima zi de tranzactionare. Totusi, inainte sa mai vedem cresteri, este necesar ca si compania sa confirme prin rezultate", a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. Totusi, evolutia viitoare a pretului actiunilor Alumil depinde, in primul rand, de interesul pe care investitorii institutionali il vor manifesta fata de emitent.
"Pretul Alumil ar putea creste in urmatoarele luni chiar la 10 lei/actiune, in special daca fondurile de investitii sau SIF-urile vor arata acelasi interes ridicat pe care l-au aratat in cazul Transelectrica", considera Floroiu.
Reprezentantii Alumil estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu circa 12-15%, fata de nivelul de 96,3 mil. lei (27,3 mil. euro) raportat pentru anul trecut.
"Cresterea afacerilor cu 15% este o estimare moderata. In primul trimestru situatia sta mai bine decat estimam, dar, de obicei, in trimestrele trei si patru se transeaza lucrurile", a declarat Marian Ionita, directorul de operatiuni al Alumil. "Nu am stabilit inca o prognoza pentru profit, dar cred ca va fi comparabil cu cel realizat anul trecut, de circa 4 mil. euro", a mai precizat el.
Anul trecut, Alumil a inregistrat un profit net neconsolidat de 13,7 mil. lei (3,9 mil. euro), cu 43% mai mare decat in 2005.
Intrarea la tranzactionare a actiunilor Alumil a influentat pozitiv intreaga piata, indicii bursieri inregistrand cresteri de peste 1%, in special in partea a doua a sedintei de tranzactionare. Brokerii spun ca o parte din investitorii care si-au marcat ieri profiturile pe Alumil s-au orientat catre alte titluri din piata, cum ar fi SIF-urile, care au inregistrat din nou volume de tranzactionare destul de ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels