Burse - Fonduri mutuale

Analiştii Raiffeisen văd acţiunile Transgaz atingând din nou maximul din aprilie

Analiştii Raiffeisen văd acţiunile Transgaz atingând din nou maximul din aprilie
18.07.2010, 23:41 40

AnaliŞtii firmei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment(RCI) şi-au refăcut evaluarea pentru acţiunile transportatorului degaze naturale Transgaz Mediaş, în condiţiile în care prevedereaconform căreia companiile de stat sunt obligate să distribuie 90%din profitul net sub formă de dividende se va aplica doar pentruexerciţiul financiar 2010, potrivit ordonanţei de guvern publicateîn Monitorul Oficial.
"Noi am presupus anterior că rata de distribuţie a dividendelor afost ridicată pentru o perioadă nedeterminată. Din acest motiv amrevenit la vechiul scenariu, estimând o rată de distribuţie adividendelor de 90% în 2010, care va fi coborâtă ulterior la 55% în2011, de unde va urca gradual până la 90% în 2015", au explicatanaliştii Raiffeisen.
Un astfel de scenariu ar avea un impact negativ asupra valoriiacţiunilor, însă analiştii au luat în calcul şi o serie de factoripozitivi, care au anulat efectul scăderii dividendelor. Eiconsideră că întărirea euro faţă de leu şi a dolarului faţă de eurovor majora veniturile din tranzit internaţional, care suntdenominate preponderent în dolari, cu circa 20%. Veniturile dintranzitul internaţional al gazelor naturale au cea mai marecontribuţie la profitul Transgaz.
Pe de altă parte, Raiffeisen şi-a redus estimarea privind creştereaconsumului intern de gaze de la 9% la 7,5% din cauza impactuluinegativ al creşterii TVA de la 19% la 24% şi al scăderii salariilorpersonalului bugetar, care vor ţine economia pe minus şi în 2010.Veniturile din serviciile de transport al gazelor naturale nu vorfi însă afectate semnificativ, în opinia Raiffeisen, astfel căanaliştii firmei de brokeraj şi-au majorat estimările de profit peTransgaz pentru perioada 2010-2012 şi, împlicit, ţinta de preţpentru acţiunile companiei.
Raiffeisen anticipează profituri nete de 289,8 mil. lei, 349,1 mil.lei, respectiv 343,3 mil. lei pentru perioada 2010-2012, comparativcu prognoza anterioară, de 278 mil. lei, 326,9 mil. lei şi 312,7mil. lei.
Preţul-ţintă al acţiunilor a fost majorat cu 5% faţă de raportulprecedent de la finele lunii iunie, la 257,6 lei, fiind apropiat denivelul maxim atins de titlurile Transgaz în aprilie, de 259 delei. Acţiunile Transgaz nu au mai urcat peste 260 de lei dinfebruarie 2008.
Ţinta de preţ a Raiffeisen este cu 16% peste preţul actual dinpiaţă, de 222,5 lei, astfel că recomandarea analiştilor a fostmodificată din "păstrare" în "cumpărare". Transgaz este una dintrecele mai mari companii de pe Bursa de Valori Bucureşti, având ocapitalizare de 615 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO