Burse - Fonduri mutuale

Analiştii spun că investitorii sunt sensibili la orice ştire legată de Grecia

Autor: Monica Juganaru

21.09.2011, 00:01 311

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,6%, sus­ţi­nută de creşterile de pe bursele externe, pe o lichi­ditate salvată de tran­zacţiile speciale cu acţiunile Fondului Pro­prietatea (FP), care au reprezentat 90% din rulajul total.

"Cât timp pieţele mature sunt foarte sensibile la dezvoltările noi apărute pe subiectul datoriilor suverane, reacţia unei burse foarte mici precum cea de la Bucureşti este de expectativă. Aceasta se manifestă prin volume foarte reduse de tranzacţionare şi printr-o sincro­nizare a mişcărilor cu bursele mature, dar cu amplitudini mai ridicate înregistrate la Bucureşti, mai ales în cazul scăderilor pieţelor. Explicaţia constă în faptul că piaţa noastră este condusă practic de capitalul străin care în prezent poate găsi oportunităţi de plasament pe pieţele mature în condiţii de rentabilitate potenţială rezonabilă, precum şi de lichiditate sensibil mai atractivă", a declarat Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR.

Deşi preţurile celor mai multe acţiuni au revenit pe creştere uşoară spre jumătatea sesiunii, influenţate pozitiv de evoluţia pieţelor europene, majoritatea jucătorilor de la BVB au rămas pe poziţii de aşteptare.

Evoluţia pieţelor europene a fost susţinută de ştirea că Grecia a plătit în condiţii normale două cupoane ajunse la scadenţă, în valoare de 769 milioane euro.

Potrivit analistului, bioritmul investitorilor este într-un echilibru fragil, iar orice ştire/comentariu/inter­pretare dintr-o sursă avizată pe tema Greciei determină o mişcare oarecum exagerată a pieţelor într-o direcţie sau alta.

"Acesta va fi un mod de a supravieţui al pieţelor financiare atât timp cât un faliment controlat este evitat, ceea ce va face ca preţul plătit, acela al incertitudinii, să fie cel al menţinerii unei volatilităţi ridicate pe termen mediu şi lung. Nu cred că falimentul Greciei se va produce, şi aceasta din cauza incertitudinilor ridicate pe tema consecinţelor pe care l-ar avea materializarea unui aşa-numit risc de contagiune către alte ţări din zona euro şi mai ales consecinţele asupra sectorului bancar din Vest cu expunere pe obligaţiunile suverane elene. Cum efectele negative nu pot fi evaluate, cel mai probabil scenariu rămâne ca politicienii să găsească metode pentru a evita soluţia naturală, dar cu consecinţe colaterale, care dau fiori investitorilor ce se tem de activarea unor cercuri vicioase necontrolabile", a mai spus Căruntu.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis cu un avans de 0,55%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,49% peste închiderea de luni.

Pe de altă parte, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu doar 0,12%. Lichiditatea a fost salvată de două tranzacţii speciale cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 123,8 mi­lioane de lei. Două pachete cumulând 276,5 milioane de acţiuni, respectiv 2% din capitalul Fondului, care s-au realizat la un preţ de 0,448 lei pe unitate. Pe piaţa principală titlurile FP au închis sesiunea la o cotaţie de 0,4490 lei, cu 0,27% peste nivelul închiderii de luni. La finalul sesiunii de la Bucureşti bursele vest-europene erau în creştere cu până la 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels