Burse - Fonduri mutuale

ASF a decis: Fondul de Compensare îi va despăgubi pe clienţii de la Harinvest

ASF a decis: Fondul de Compensare îi va despăgubi pe...

Autor: Roxana Pricop

28.03.2014, 00:05 281

Clienţii păgubiţi de firma de bro­ke­raj Harinvest din Râmnicu Vâlcea au de­venit oficial primul caz de com­pen­sare de pe piaţa locală de capital, după ce Consiliul Autorităţii de Supra­ve­ghe­re Financiară (ASF) a hotărât că sunt în­trunite condiţiile pentru inter­venţia Fon­dului de Compensare a Investito­ri­lor.

ASF a anunţat, miercuri seara, că în perioada următoare Fondul de Com­pensare a Investitorilor va putea de­mara procesul de despăgubire pentru clienţii Harinvest, în limita unui plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a 20.000 de euro, în urma verificării îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege (printre care stabilirea cu exac­titate a sumelor sau acţiunilor deţinute de fiecare client al Harinvest).

Legislaţia prevede că toţi păgubiţii care au de încasat sume de până la 20.000 de euro vor fi compensaţi inte­gral de către Fond. Pentru ceea ce depăşeşte 20.000 de euro, păgubiţii se pot adresa instanţei de judecată până la întregirea sumelor pretinse. ASF a mai anunţat că va informa asupra paşilor proce­du­rali de urmat atât investitorii, cât şi instituţiile implicate în procesul de compensaret. În următoarele zile re­prezentanţii ASF şi cei ai Fondului vor stabili exact cum va decurge procedura de despăgubire şi cine va administra întregul proces de compensare.

Potrivit celor mai recente informaţii primite de la reprezentanţii păgubiţilor, circa 85 de clienţi ai Harinvest au fost păgubiţi în total cu suma de 10 mil. lei (2,2 mil. euro).

Fondul are rezerve de 3,6 milioane de euro. Fondul de Compensare a fost înfiinţat în urmă cu nouă ani şi a strâns în toţi aceşti ani rezerve de 3,6 milioane de euro sub forma contribuţiilor anuale plătite de brokeri care sunt membri ai fondului. În ultimii ani, pe piaţa de capital au mai fost cazuri de nereguli la firmele de brokeraj, precum cele de la Mobinvest din 2008, de la Bro­ker Cluj sau furtul de acţiuni de la Ac­tinvest din 2013, însă în niciun caz nu a intervenit Fondul de Com­pen­sare. Unii dintre investitorii păgubiţi în acele cazuri se judecă şi acum în instanţă pentru a-şi recupera pierderile.

Într-un interviu acordat recent Ziarului Financiar, Ştefan Chirtu, directorul general al fondului, spune că „vrem ca situaţia de la Harinvest să se rezolve curând, iar investitorii păgubiţi să fie compensaţi cât mai repede. Credem că este fezabil să vedem o rezolvare în prima jumătate a anului“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.03.2014

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO