Burse - Fonduri mutuale

Băncile fac 260 mil. lei din depozitarea activelor fondurilor de investiţii

Băncile fac 260 mil. lei din depozitarea activelor...

Autor: Roxana Pricop

26.08.2014, 00:07 441

Băncile câştigă 260 milioane de lei (60 mil.euro) pe an din păstrarea în siguranţă şi evaluarea activelor de care dispun fondurile de investiţii, servicii care în ultimii ani au crescut tot mai mult în profitabilitate, potrivit calculelor ZF.

Un fond de investiţii, fie că este fond mutual, SIF sau Fondul Proprietatea, poate funcţiona doar dacă are un depozitar şi un custode pentru activele sale. Depozitarul este cel care certifică zilnic sau lunar valoarea unei unităţi de fond, iar custodele este cel care păstrează în siguranţă activele fondului.

Şase bănci comerciale sunt active pe piaţa locală a serviciilor de depozitare pentru fondurile de investiţii. BRD - Soc Gen, BCR, Raiffeisen Bank, UniCredit Ţiriac, Bancpost şi Libra Internet Bank aveau la finalul lunii iunie active în depozitare de 39,07 miliarde de lei (8,8 mld.euro) provenind de la fondurile mutuale, fondurile închise, Fondul Proprietatea şi SIF-uri, potrivit informaţiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

BRD este cel mai mare jucător din piaţa serviciilor de depozitare cu active de 18,8 miliarde de lei la finalul lunii iunie, echivalente unei cote de piaţă de 48%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro