Burse - Fonduri mutuale

Banii de la Transgaz se reintorc pana pe 21

12.12.2007, 17:37 13

Toti investitorii care au subscris in cadrul ofertei publice initiale a transportatorului de gaze Transgaz Medias (TGN) ar putea primi banii subscrisi in plus pana la sfarsitul saptamanii viitoare, potrivit intermediarului ofertei, Raiffeisen Capital&Investment (RCI).
"Noi incepem sa dam banii inapoi de vineri, 14 decembrie, data decontarii tranzactiei, investitorii urmand sa-si primeasca banii in ordine alfabetica, dupa cum se precizeaza in prospectul ofertei. Investitorilor care au subscris prin RCI sau prin banca (Raiffeisen Bank - n.red.) speram sa le dam banii inapoi pana la sfarsitul saptamanii viitoare", a declarat Dana Ionescu, presedintele RCI.
Conform prospectului, intermediarii ofertei trebuie sa returneze banii din suprasubscriere investitorilor in termen de cel mult zece zile. Intermediarii ofertei au spus insa ca incearca sa returneze toti banii pana pe 21 decembrie, care este ultima zi de tranzactionare la Bursa din acest an.
Oferta Transgaz a fost suprasubscrisa de aproape 39 de ori pe transa mare si de peste 11,3 ori pe transa investitorilor mici. Daca pe transa mare subscriitorii sunt in special fonduri de investitii care au subscris pe baza scrisorilor de garantie din partea custozilor, pe transa mica, cei peste 11.500 de investitori care au subscris au virat toti banii in cont.
Astfel, tinand cont ca subscrierea medie pe transa mica a fost de 25.000 de euro, iar in urma alocarii investitorii vor primi doar 8,82% din actiunile subscrise, adica in medie 2.200 de euro, investitorii trebuie sa primeasca inapoi in medie 22.800 de euro, bani care s-ar putea intoarce in piata. Tranzactiile din cadrul ofertei Transgaz au fost inregistrate ieri in sistemul Bursei.

Intermediarul ofertei Transgaz ia 1,34 mil. euro
Raiffeisen Capital&Investment (RCI), intermediarul ofertei publice initiale de vanzare de actiuni a Transgaz Medias, va primi 1,34 mil. euro in urma incheierii cu succes a ofertei. Conform contractului incheiat intre RCI si Transgaz, intermediarul beneficiaza de un comision de 2,09% din pretul tuturor actiunilor vandute in cadrul ofertei, in cazul subscrierii a peste 90% din valoarea ofertei, in valoare de 64,3 mil. euro. RCI trebuie sa imparta banii cu membrii grupului de distributie, respectiv Raiffeisen Bank si Intercapital Invest, dar si cu avocatii si consultantii financiari ai tranzactiei. Din banii stransi in cadrul ofertei, Transgaz va mai plati un comision de 64.300 de euro (0,1% din valoarea ofertei) catre CNVM, pentru aprobarea prospectului, si circa 60.000 de euro Bursei de Valori pentru inregistrarea tranzactiilor din oferta, admiterea si promovarea la tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels