Burse - Fonduri mutuale

Brokerii au parte din nou de zile linistite

23.06.2006, 18:48 9

Nelinistea investitorilor cu privire la detinerile SIF-urilor, care a condus la o volatilitate excesiva la inceputul saptamanii, a fost urmata de sedinte linistite, in care cei mai multi investitori au preferat sa astepte.
Unii brokerii spun insa ca nu se poate aprecia deocamdata ca piata s-a stabilizat, data fiind lichiditatea redusa din aceste sedinte, tranzactiile la nivelul pietei atingand ieri 4,1 milioane de euro.
Titlurile lichide au inregistrat variatii foarte reduse in jurul a 0,5%-1%, pe o piata care s-a aflat usor in scadere, indicele BET scazand cu 0,3%.
Lichiditatea pe SIF-uri s-a incadrat in termenii ultimelor sedinte, cele mai tranzactionate titluri ieri fiind cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de aproape 0,76 mil. de euro (2,7 mil. lei). Dintre actiunile lichide doar SIF Oltenia si SIF Moldova au inregistrat cresteri, restul titlurilor stagnand sau coborand usor.
Exceptand SIF-urile, cele mai tranzactionate au fost actiunile Bancii Transilvania, care au inchis ieri la aceeasi cotatie, si cele ale Petrom.
"Dupa agitatia creata in jurul detinerilor SIF-urilor care cred eu ca a fost normala date fiind deciziile hazardate ale CNVM-ului, investitorii romani au inceput sa vanda, dar si-au dat seama ca actualul context macroeconomic de crestere nu poate fi totusi neglijat", a declarat Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
El este de parere ca desi legislatia actuala cel mai probabil nu se va clarifica pana la finalul lunii, Bursa si-ar putea inversa trendul avand in vedere stirile pozitive ce se previzioneaza.
"Ma astept ca pana la finalul lunii sa se reintre pe un trend usor ascendent, care ar putea sa capete amploare dupa aceasta perioada datorita rezultatelor bune ale companiilor la sase luni si inchiderii subscrierilor la Transelectrica, astfel ca pana la finalul anului maximele din februarie ar putea fi atinse si chiar depasite", crede Adrian Simionescu.
Brokerii cred ca investitorii autohtoni isi pierd mult mai repede rabdarea si sunt mai influentati de zvonurile care apar pe piata.
"Investitorii autohtoni reactioneaza mult mai usor la stirile negative decat cei straini si se entuziasmeaza la fel de usor cand vine vorba de aparitia unor aspecte pozitive pe piata. Acest lucru s-a vazut foarte bine la raportarile CNVM cu privire la intrarile nete ale strainilor in mai, care au fost pozitive", a adaugat Simionescu.

Actiunile SIF Oltenia au inregistrat ieri o revenire usoara de 1,1%, care nu a anulat nici macar pierderea din sedinta precedenta. Si celelalte SIF-uri au inregistrat variatii usoare la nivelul preturilor de inchidere, pe o lichiditate redusa. Titlurile SIF Oltenia au fost de altfel cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 2,7 milioane de lei (0,75 milioane de euro). Pe parcursul sedintei de ieri, aceste actiuni au fost tranzactionate la un pret maxim de 1,92 lei/actiune si un nivel minim de 1,88 lei/actiune, deschiderea facandu-se la pretul de 1,9 lei/actiune. De la inceputul anului, actiunile SIF Oltenia au pierdut 26%.

Actiunile SIF Moldova au inregistrat o apreciere usoara de 0,6%, fiind singurele din grupul SIF-urilor, alaturi de cele ale SIF Oltenia, care au inchis ziua pe plus. La inchidere, aceste titluri au fost cotate la un curs de 1,61 lei/actiune, dupa ce pe parcursul sedintei s-au tranzactionat la preturi cuprinse intre 1,58-1,62 lei/actiune. Tranzactiile derulate ieri cu titlurile SIF Moldova au fost foarte scazute, depasind cu putin pragul de un milion de lei. Tendinta puternica de scadere pe care s-au aflat aceste actiuni in ultimele luni a facut ca de la inceputul anului cursul SIF Moldova sa consemneze o pierdere de 28%. SIF Moldova a anuntat ieri ca a subscris la majorarea de capital de la Banca Transilvania.

Titlurile Petrom au pierdut ieri 0,6%, inchizand sedinta la un pret de 0,485 lei/actiune. Scaderea s-a facut pe un rulaj foarte redus, de doar 1,1 milioane de lei (0,3 milioane de euro). Miercuri au aparut informatii care-l citau pe ministrul economiei Codrut Seres, conform carora procedurile de vanzare catre salariatii Petrom a pachetului de 8% din actiunile companiei petroliere ar putea incepe in acest an, iar angajatii companiei vor avea la dispozitie o perioada de 90 de zile in care sa isi exercite optiunea de cumparare. Brokerii spun ca perspectiva vanzarii actiunilor de catre salariati pe Bursa ii determina pe cumparatori sa fie tot mai retinuti.

Actiunile Impact au castigat 3,7% pe un rulaj insa de doar 71.000 de lei (circa 20.000 de euro). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la un pret de 0,45 lei/actiune. Conducerea Impact a anuntat miercuri ca are deja cumparatori pentru proiectele de imobile pentru birouri si spatii comerciale Construdava II si III, dar nu se grabeste sa vanda. Constructia imobilelor va incepe in trimestrul trei al anului si urmeaza sa se finalizeze in circa doi ani de zile. Impact a mai anuntat ca incepand de anul viitor va demara constructia celui mai mare proiect al sau, Greenfield II. Proiectul rezidential va avea o suprafata de 423.000 de metri patrati si va cuprinde 3.188 de unitati locative in zona de nord a Bucurestiului.

Actiunile Sinteza Oradea au trecut ieri de pragul de 0,6 lei/actiune, urcand pana la un nivel maxim de 0,615 lei/actiune. Acesta a fost si pretul la care s-a facut inchiderea, in crestere cu 5,1% fata de sedinta precedenta. Cresterea a venit totusi pe fondul unor tranzactii modeste, de 0,12 milioane de lei (0,033 milioane de euro). In ultimele luni, titlurile Sinteza au facut obiectul unui lupte de preluare intre doi oameni de afaceri din Transilvania, care au ajuns cei mai importanti actionari ai companiei, dupa ce Asociatia Salariatilor care controla societatea s-a desfiintat. Pe fondul acestei lupte de preluare, titlurile Sinteza au castigat de la inceputul anului circa 133%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels