Burse - Fonduri mutuale

Brokerii dau şanse mici contaminării altor acţiuni de la efectul FP

Autor: Ioana Moldovan

04.01.2011, 23:55 27

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis a doua şedinţă din 2011în creştere cu 1,12%, în ton cu evoluţia pozitivă a marilor pieţeeuropene, însă lichiditatea s-a diminuat la jumătate comparativ curulajul de luni.

"Bursa a crescut în contextul în care marile pieţe europene auconsemnat avansuri semnificative. Totuşi, nu cred că BVB serecorelează cu pieţele externe, iar lichiditatea va rămâne încontinuare scăzută până la listarea Fondului Proprietatea. Înlegătură cu listarea FP există două posibilităţi: fie vor firealizate tranzacţii foarte mari doar cu aceste acţiuni, fieevenimentul va avea o influenţă pozitivă de ansamblu asupra pieţei,atrăgând investitorii la cumpărare şi pe alte acţiuni", a declaratRareş Nilaş, directorul general al BT Securities.

Nilaş a precizat că şansele ca al doilea scenariu să devinărealitate sunt mai mici şi că problema lichidităţii pieţei ar puteafi rezolvată prin implementarea conturilor globale şi apariţiamarket makerilor pentru transferurile cu acţiuni, întrucât acestemăsuri ar atrage investitorii străini.

BVB a deschis şedinţa de marţi în creştere cu 0,57%, iar lajumătatea sesiunii îşi accentuase avansul la 0,9%.

Cele mai lichide zece acţiuni, a căror evoluţie este reflectatăde indicele BET, au închis ziua cu un avans mediu de 1,03%, după ceîn debutul sesiunii erau în urcare cu 0,65%. Acţiunile celor cincisocietăţi de investiţii financiare (SIF) au raportat în debutulzilei o creştere medie de 0,67%, însă pe parcursul zilei indiceleBET-FI a pierdut treptat din avans şi a trecut pe scădere, astfelcă a închis sesiunea cu o pierdere de 0,46%.

Valoarea operaţiunilor realizate marţi la BVB se ridică la 11,95milioane lei (2,8 milioane de euro), cu 47,6% sub lichiditatea dinsesiunea de luni, de 22,8 milioane lei (5,3 milioane euro).

Acţiunile producătorului german de automobile Daimler AGtransferate pe sistemul alternativ al BVB au făcut obiectul unortransferuri de circa 3.700 de lei.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide, cuoperaţiuni de 2,16 milioane lei, urmate de SIF Moldova (SIF2) şiSIF Banat-Crişana (SIF1), cu tranzacţii de 1,25 milioane de lei leişi respectiv 1,04 milioane de lei.

Cele mai mari creşteri din piaţă au fost consemnate de titlurileUCM Reşiţa (UCM) - 14,06%, Petrolexportimport (PEI) - 6,63% şiFarmaceutica Remedia (RMAH) - 4,37%, în timp ce COMCM Constanţa(CMCM) şi Boromis Prod Buzău (SPCU) au avut cele mai mari pierderi,de 14,63% şi respectiv 5,36%.

Pe piaţa Rasdaq, valoarea operaţiunilor s-a ridicat la numai224.700 de lei, iar cele mai lichide au fost titlurileElectromagnetica Bucureşti (ALMA) şi Armax Gaz Mediaş (ARAX), cutranzacţii de circa 48.500 de lei şi respectiv 37.500 lei.

Bursa a închis prima sesiune a anului cu un avans de 1,18%, pe olichiditate de 22,8 milioane lei (5,3 milioane euro), de două orimai mare faţă de ultima şedinţă din 2010.

În jurul orei 16:30 marile pieţe bursiere din Europa consemnauavansuri semnificative. Astfel, indicele reprezentativ al pieţeidin Londra FTSE100 consemna un avans de 2,45%, iar indicele CAC, albursei din Paris, avansa cu 0,94%, în timp ce DAX, indicele pieţeigermane, consemna un avans moderat, de 0,35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO