Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că Bursa nu se mai află pe radarele investitorilor străini

Brokerii spun că Bursa nu se mai află pe radarele investitorilor străini

Autor: Ioana Moldovan

13.12.2010, 23:49 12

Bursa a scăzut cu 0,41% în şedinţa de luni, iar interesulinvestitorilor pentru titlurile tranzacţionate pe piaţa de laBucureşti s-a menţinut foarte redus, ceea ce a determinatdiminuarea lichidităţii până la 5,33 milioane lei (1,24 milioaneeuro), nivelul minim al ultimelor trei săptămâni.

Piaţa a înregistrat o tendinţă de scădere încă de la deschidere,când a coborât cu 0,43%, pe o piaţă apatică, şi şi-a accentuatpierderile până la 0,63%, la jumătatea sesiunii.

Primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate, incluse înindicele BET, au înregistrat o pierdere medie de 0,35%, iartitlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) audus indicele BET-FI cu 2,12% sub nivelul de la finalul săptămâniitrecute.

Preţurile acţiunilor companiilor din sectorul energetic,urmărite de indicele BET-NG, au consemnat un avans nesemnificativ,de 0,1%, după ce la deschidere erau în scădere cu 0,6%

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, caresintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusivSIF-urile, a coborât cu 0,93%.

"Lichiditatea este extrem de redusă, iar piaţa este completdecorelată de pieţele externe. Practic, suntem ieşiţi de pe raza deacţiune a investitorilor străini. S-a creat un cerc vicios:lichiditatea redusă a pieţei ţine la distanţă investitorii, iarinteresul redus al acestora la tranzacţionare are ca efect rulajulredus din piaţă", a declarat directorul general al BT Securities,Rareş Nilaş.

Valoarea operaţiunilor realizate luni la BVB s-a ridicat la 5,33milioane de lei (1,24 milioane de euro), cu 26,1% sub rulajul devineri, de 7,22 milioane de lei. Lichiditatea de luni a ajuns lacel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, un rulaj inferiorfiind înregistrat pe 19 noiembrie, când valoarea schimburilor afost de 4,15 milioane de lei.

Directorul general al BT Securities susţine că în contextul încare rulajul pieţei este atât de redus, majoritatea brokerilor îşiîndreaptă atenţia către pieţele externe, unde lichiditatea estemult mai mare.

"Cu un rulaj zilnic pe piaţa principală de sub 5-6 milioane deeuro, nu putem vorbi despre o piaţă de capital. De aceea,majoritatea brokerilor se orientează către pieţele externe", a spusNilaş. El consideră că listarea Fondului Propietatea ar putea fievenimentul care să destrame cercul vicios în care se află piaţabursieră în prezent.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piaţă,cu transferuri de 1,03 mil. lei, urmate de titlurile SIF Moldova(SIF2), cu un rulaj de 521.000 de lei. Piaţa produselor structuratea avut o lichiditate de aproape 300.000 lei, pe fondul unortranzacţii cu certificate emise de Erste Group Bank (EBS). Pesegmentul dedicat unităţilor de fond au fost realizate tranzacţiide numai 16.500 de lei, în timp ce pe piaţa derivatelor s-aurealizat transferuri de doar 4.300 lei.

Pe piaţa RASDAQ, valoarea operaţiunilor s-a ridicat la puţinpeste un milion de lei (aproape 240.000 de euro), iar cele maitranzacţionate au fost titlurile Stomobi Bucureşti (STOM), cu olichiditate de 600.000 de lei, urmate de acţiunile SocotTârgu-Mureş (SCTO), cu transferuri de circa 200.000 de lei.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursa din Parisînregistra un avans de 1,03%, în timp ce pieţele din Frankfurt şiLondra erau în urcare cu 0,46% şi respectiv 0,99%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO