Burse - Fonduri mutuale

Bursa a avut prima creştere în şapte zile, dar investitorii sunt tot mai puţini

Bursa a avut prima creştere în şapte zile, dar...

Autor: Stefan Musgociu

27.06.2013, 19:41 211

Bursa de la Bucureşti a încheiat în creştere, cu 1,05%, pentru prima dată în ultimele şapte şedinţe, într-o piaţă unde un deal cu 0,21% din acţiunile BRD (BRD), de 11,3 milioane lei, a asigurat jumătate din rulajul de 22,3 milioane lei.

„Lipsa investitorilor activi în piaţă a devenit şi mai vizibilă în ultimile zile. Nici măcar anunţurile care au impact direct asupra unor companii nu mai sunt suficiente pen­tru o revitalizare ge­ne­rală a pieţei, exemplul cel mai clar fiind liniari­ta­tea arătată de acţiunile Fon­dului Proprietatea. Un alt motiv al lipsei de re­acţie ar putea fi po­si­bile­le listări ale com­pa­niilor de stat şi dorinţa in­ves­tito­rilor de a avea un sold disponibil pentru aceste evenimente“, a declarat Bogdan Nicu­lae, trader la Departa­mentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

Imediat după anunţarea ieşirii Hidroelectrica din insolvenţă, acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 2,4%, de la 1,6%, însă apoi creşterea s-a temperat la aproximativ 1%. Pachetul de acţiuni Hidroelectrica are una dintre cele mai importante ponderi în portofoliul Fondului Proprietatea.

La finalul şedinţei, acţiunile Fon­dului Proprietatea era în creştere cu 1,61%, fiind cotate la 0,63 lei. Opera­ţiu­nile cu aceste titluri au cumulat 4 mi­lioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,13%, în acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiu­ni­lor celor cinci SIF-uri şi al titlu­rilor Fondului Proprie­ta­tea, s-a plasat cu 0,71% peste ziua anterioară.

Acţiunile Transgaz au revenit pe verde, cu 1,7%, dupâ ce miercuri au cobo­rât cu aproape 2%. Corec­ţia de miercuri a venit la câteva ore după anunţul OMV potrivit căruia pro­iec­tul Nabucco Vest, în care este impli­cată şi compania Transgaz, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Şah Deniz, Azerbaidjan.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 28.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels