Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a crescut ieri, dar la orizont se adună iar norii

Autor: Ioana Moldovan

30.11.2010, 00:01 25

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat os­ci­la­­ţiireduse pe tot par­cursul şedinţei de luni şi a închis ziua încreştere uşoară, investitorii manifestând în continuare un interesscăzut la tran­zacţionare, ceea ce a determinat diminuareaconsiderabilă a lichidităţii pieţei.

"Apatia investitorilor s-a simţit în continuare în piaţă,majoritatea acţiunilor evoluând şi luni decorelate de mişcărilepieţelor internaţionale, pe o lichiditate redusă. Se pare că acesttipar continuă să caracterizeze piaţa locală, iar dacă luăm înconsiderare evoluţia descendentă a indicilor Bursei de ValoriBucureşti, nu cred că putem avea aşteptări optimiste pentruviitorul apropiat. Investitorii sunt în continuare rezervaţi,preferă să aştepte o sta­bilizare a preţurilor deoarece piaţa înprezent nu are forţă de revenire, iar nivelurile suport alepreţurilor au fost străpunse cu uşurinţă", a declarat MihaiMureşian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest.

Indicele BET-C a crescut luni cu 0,08%, în condiţiile în caremarile burse europene au pierdut ieri chiar şi peste

2 procente, iar pieţele americane au deschis cu scăderi de circa1,5 procente, după ce acordul Uniunii Europene de susţinere aIrlandei nu a reuşit să calmeze temerile legate de datoriilesuverane.

Uniunea Europeană a aprobat duminică seara programul definanţare de 85 miliarde de euro pentru Irlanda şi a prezentat unsistem permanent anticriză, însă aceste ştiri nu au reuşit săreaducă sentimentul de pe pieţele financiare în zona pozitivă.

"Interesul redus al investitorilor se datorează şi problemeloreconomice existente atât la nivel naţional, cât şi internaţional,dar şi pesimismului acestora, întrucât nu se aşteaptă la oîmbunătăţire a climatului în perioada următoare. Este posibil caaceastă situaţie să dureze până când preţurile vor ajunge la unnivel la care vor deveni mai atractive, iar jucătorii îşi vor asumariscul de a investi în acţiunile locale", a adăugat Mureşian.

Majoritatea acţiunilor au înregistat oscilaţii limitate ladebutul sesiunii de luni, pe fondul unor tranzacţii cu volumereduse.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare audeschis şedinţa cu un avans semnificativ, de circa 1,5%, însăulterior interesul investitorilor pentru aceste titluri s-adiminuat treptat, astfel că la închiderea pieţei SIF-urileînregistrau un avans mediu de 0,73%.

După ce a deschis şedinţa la un nivel similar celui dereferinţă, indicele BET, care include cotaţiile celor mai lichidezece companii listate, a avut o uşoară tendinţă de creştere şi aînchis şedinţa în urcare cu 0,26%. Indicele extins BET-XT, careurmăreşte evo­luţia celor mai lichide 25 de companii listate,inclusiv SIF-urile, a consemnat un avans de 0,43%.

Valoarea operaţiunilor realizate luni la BVB s-a ridicat la 9,13mil. lei (2,11 mil. euro), puţin peste jumătate din lichiditateaşedinţei precedente.

Cele mai tranzacţionate titluri au fost cele emise de SIFOltenia (SIF5) şi Petrom (SNP) cu rulaje de 2 mil. lei şi respectiv1,26 mil. lei.

Din rulajul general al BVB, puţin peste 600.000 de lei areprezentat valoarea transferurilor realizate pe piaţa destinatăproduselor structurate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO